Löpare känner sig bedragen av Göteborgsvarvet

Göteborgsvarvet ställdes in och löparna får inte några pengar tillbaka. Samtidigt uppmanade arrangören att man skulle anmäla sig för bara några dagar sedan. Det har rört upp känslor.
– Jag anser att man helt medvetet låtit anmälan ligga öppen, säger Per Bondesson, som var anmäld till loppet.

ANNONS
|

Så sent som i söndags basunerade Göteborgsvarvet ut reklam för att folk skulle anmäla sig till loppet, trots att de inte hade något tillstånd. Idag kom beskedet om att loppet ställs in – och löparna får inte pengarna tillbaka.

Arrangörens kommunikation har rört upp känslor bland flera anmälda löpare. En av dem är Per Bondesson, som anmälde sig till loppet i måndags.

– Jag tänkte att det nu är så nära inpå så då borde man ha allting klart. Det har ju varit massor av reklam de senaste veckorna på sociala medier. Det har bara varit pepp och inget om att man inte har något tillstånd, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Göteborgsvarvet ställs in – igen

Per Bondesson känner sig irriterad på Götebogsvarvets vilseledande. Bild: Privat
Per Bondesson känner sig irriterad på Götebogsvarvets vilseledande. Bild: Privat

Arrangörens retorik har fått honom att känna sig lurad.

– Jag anser att man helt medvetet låtit anmälan ligga öppen, fastän man troligtvis inte kommer kunna genomföra loppet, i syfte att få in mer pengar.

Känner du dig bedragen?

– Ja det gör jag, eftersom jag anser att man visste mycket väl vid det tillfället att man troligtvis inte skulle kunna genomföra loppet.

Att loppet ställs in är inget han är besviken på, men att man inte får pengarna tillbaka och inte heller kan skjuta upp sin plats gör honom irriterad.

– Jag förstår situationen att det är väldigt tufft för Göteborgsvarvet som organisation. Men det är just det här vilseledandet som jag irriterar mig på, säger Per Bondesson.

LÄS MER:Löpare får inte tillbaka startavgiften för Göteborgsvarvet

Arkivbild. Flera löpare är sura över att de inte kan få pengarna tillbaka.
Arkivbild. Flera löpare är sura över att de inte kan få pengarna tillbaka. Bild: MATHIAS BERGELD

Christoffer skulle sprungit sitt första maraton

Christoffer Johansson skulle ha sprungit Göteborgsvarvets Marathon 19 september, ett lopp som skulle bli hans allra första maratonlopp.

Han har inga synpunkter på Göteborgs friidrottsförbunds beslut att ställa in samtliga lopp i Göteborgsvarvsveckan, men saknar valmöjligheten och upprörs över arrangörens kommunikation.

– Vi har gjort ett avtal. Då vill jag ha ett val; antingen springa nästa år, skänka pengarna till välgörenhet eller få pengarna tillbaka. Egentligen skiter jag i pengarna. Det är 1100 spänn. Ge dem till Barncancerfonden så är jag nöjd. Det är sättet de kommunicerar på, säger Christoffer Johansson.

ANNONS

LÄS MER:Vem vågar anmäla sig till Göteborgsvarvet igen?

Jämför med en taxi – som inte kommer

I ett mejl till GP jämför Christoffer Johansson Göteborgsvarvets agerande med att förbetala en taxiresa utan att bilen kommer. Istället får du se resan på Youtube.

– Lite så. Det var det första jag kom på. Finns det en risk att jag inte får pengarna tillbaka borde det stått vid anmälningen.

Hur tycker du att de borde ha agerat?

– I och med att de redan hade tappat loppet 2020 borde de ha kommunicerat på hemsidan att om vi tvingas ställa in igen påverkar det oss och dig på följande sätt. Jämför det med Gothia cup. De lämnar pengarna tillbaka, svinsnyggt.

Hur går du vidare?

– Det spelar ingen roll att hota och säga att det här blir mitt sista lopp, men det blir det väl. Jag hoppas de kan ändra sig på ett eller annat sätt och att de betalar ut åtminstone delar av anmälningsavgiften.

Löparna har möjlighet att tävla i en digital variant.

Om det har Christoffer Johansson synpunkter.

– Ett digitalt lopp är inte samma sak som ett riktigt varv och det är inte så att det rör sig om någon hundring i anmälningsavgift. Har de inte råd med eventet från början borde de inte få ha det alls.

ANNONS

Ordföranden: ”Inte något uppdrag att lura någon”

Göteborgs friidrottsförbunds ordförande Jahja Zeqiraj svarar på kritiken och ger sin syn på varför folk, fram tills för bara några dagar sedan, kunde anmäla sig till Göteborgsvaret - trots att det var oklart med tillstånd.

– Jag kan förstå att man är besviken, men vi har inte något uppdrag att lura någon. Hade vi kunnat fatta det här beslutet tidigare så hade vi gjort det. Sedan är tillståndsprocessen helt avskild från detta, men dialogen har varit god både med länsstyrelsen och ordningsmakten. Men pandemin sätter återigen käppar i hjulet.

Vad säger ni till de löpare som nu är arga och besvikna?

– Det bästa hade varit om vi kunde betala tillbakadeltagaravgifterna, för det här skadar ju förtroendet. Men vi kan bara informera om situationen som är. Jag har redan haft några som hört av sig och vill ha tillbaka sina deltagaravgifter. Då kan jag bara informera om att vi har ett styrelsebeslut på att inte göra det eftersom vi inte klarar av det. Det handlar om överlevnad för friidrotten och Varvet. Konsekvenserna av det här beslutet är något som vi får hantera.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS