Transkvinnan Austin Killips historisk – reglementet ses över

Austin Killips blev första transkvinna att vinna en tävling sanktionerad av internationella cykelförbundet UCI.
Efter det möttes hon av hat och en diskussion om transkvinnor inom sporten har blossat upp.
– Jag tycker att det var personliga angrepp som var djupt kränkande, säger Killips till Cyclingnews.

ANNONS
|

Transkvinnan Austin Killips, 27, vann i april det amerikanska etapploppet Tour of the Gila. I och med det blev hon första transkvinna att vinna en tävling sanktionerat av det internationella cykelförbundet UCI.

För Cyclingnews berättar amerikanskan om det hat hon mötts av i sociala medier efter segern.

– Jag tycker att det var personliga angrepp som var djupt kränkande, säger Killips till sajten.

The Guardian skriver att Killips inledde cykelkarriären för fyra år sedan och går på hormonbehandlingar och att hon är inom de godkända testosteronnivåer UCI satt upp.

Sedan tävlingen, som avslutades den 30 april, har debatten om transkvinnor inom cykelsporten blossat upp och Killips säger att hon gärna diskuterar frågan med folk men att sociala medier inte är rätt plats för det.

ANNONS

– På något sätt är det värre än det var för tio år sedan, vi är ett verkligt, politiskt mål för en skrämmande politisk rörelse, säger hon.

Reglementet ses över

Inom bland annat friidrott, simning och rugby finns förbud mot transkvinnor som genomgått manlig pubertet att tävla på högsta nivå. Något liknande förbund finns inte inom inom cykelsporten, UCI har i stället testosteronnivåer som de aktiva måste ligga inom.

Förra veckan sa UCI i ett uttalande att frågan nu diskuteras. Ett nytt uttalande väntas komma i augusti.

"UCI:s mål förblir detsamma: att ta hänsyn till transpersoners önskan att cykla. UCI hör också kvinnliga idrottare och deras oro för lika villkor mellan konkurrenterna, och kommer att ta hänsyn till alla element, inklusive utvecklingen av vetenskaplig kunskap", skirver UCI.

Det har rapporterats i belgisk media att det inom UCI har tittat på möjligheten att skapa en tredje tävlingsklass, för transkvinnor. UCI-läkaren Xavier Bigard säger dock till Cyclingnews att något sådant inte diskuterats i UCI:s styrande organ.

– Om vi ​​en dag, i framtiden, har vetenskapliga bevis för att transpersoner inte kan förlora den fördel som testosteron ger under puberteten, trots en långvarig testosteronblockerande behandling, skulle vi kunna diskutera det. Men så är det absolut inte just nu, och det finns ingen diskussion inom UCI om denna eventuella möjlighet, säger han.

ANNONS

LÄS MER:"Jag är en kvinna, precis som alla andra i laget"

LÄS MER:Johanna Tidholm ska VM-debutera i e-cycling

LÄS MER:Antonio Tiberi sköt ihjäl ministers katt – får sparken

ANNONS