Tommy Myllymäki laddar upp inför Veteran-VM i augusti. Arkivbild.
Tommy Myllymäki laddar upp inför Veteran-VM i augusti. Arkivbild. Bild: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Tommy Myllymäki siktar mot Veteran-VM i Göteborg

Tommy Myllymäki är kanske mest känd för sina kulinariska färdigheter. Men nu planerar stjärnkocken för en debut i medeldistans.
I augusti ställer han upp i Veteran-VM i Göteborg.
– Det är ju väldigt likt en matlagningstävling. Man förbereder sig, planerar och ser fram emot den här dagen då man är sitt bästa jag, säger han.

ANNONS

Att Tommy Myllymäki är en tävlingsmänniska av rang går inte att ta miste på. Inte minst om man slänger ett öga på hans många prestationer inom matlagningsvärlden.

2007 vann han tävlingen Årets kock, svenska mästerskapen i professionell matlagning. Han har kammat hem flera medaljer i den prestigefulla tävlingen Bocuse d'Or och 2012 vann han den första säsongen av tv-programmet ”Kockarnas kamp” efter en sås-duell mot den kungliga hovleverantören Stefano Catenacci.

I dag driver han restaurangen Aira i Stockholm som belönats med inte bara en – utan två Michelinstjärnor, samt är en av jurymedlemmarna i matlagningstävlingen Sveriges mästerkock.

ANNONS

Nu väntar en ny utmaning för 45-åringen – utanför köket. I augusti ställer han sig på startlinjen inne på Slottsskogsvallen.

Distansen: 800 meter.

Varför just 800 meter?

– Jag springer väldigt mycket, fast andra distanser. Så tänkte jag att det är roligt att utmana sig själv i att göra någonting som är annorlunda, och det här är något som jag inte gjort på länge, sen jag gick i skolan. Men samtidigt känns det som att det är någonting som jag ändå kan träna mig till helt ok.

Det har blivit ett gäng maraton genom åren för Myllymäki. Sedan 2015 har han tagit sig runt flera av de mest kända huvudstadsloppen, som Paris, Berlin och New York maraton. Men ändå tror han att medeldistansen kan passa honom bättre.

– Det har ju blivit mer av en motionsform på äldre dagar. Men jag har spelat fotboll när jag var yngre, och min kropp kanske är mer anpassad för den typen av löpning än maraton egentligen.

I träningen får han hjälp av långdistansprofilen Magnus Bergman, som ska guida honom inför prövningen. Och trots att han har en stor restaurang att driva, samt en del andra projekt, har han hittat ett system med träningen som fungerat väl hittills.

ANNONS

– Det är så klart mest fokus på restaurangen på kvällarna men jag har hittat en bra rytm med att få in träningen i mitt liv utan att det känns som att jag stressar. Jag springer oftast väldigt tidigt på morgonen, sen kan jag lägga in någonting på eftermiddagen om det behövs.

Har du lika höga prestationskrav på dig själv inom idrotten som inom matlagning?

– Nej, men det som är grejen i min person kanske är väl att när jag bestämmer mig för att göra någonting, då vill jag ge det 100 procent. Jag vill se hur långt kan jag driva det här. Jag har kollat på tiderna för vinst och det tror jag kommer att vara svårt. Men jag kan tänka mig att jag kan göra 2.15 minuter en riktigt bra dag. Gör jag det, då är jag mer än nöjd.

Till skillnad mot maratonträningens långpass blir det desto mer snabba intervallpass i sommar att se fram emot för Myllymäki, som jämför sin satsning med erfarenheter från köket.

– Att arbeta i ett restaurangkök dagligen är lite som ett maratonlopp där du får hålla jämn, bra fart hela vägen in i mål och aldrig tappa. Framför allt på en Michelinkrog som Aira som jag driver i Stockholm. Där handlar det om att hela tiden ha perfektion i allt man gör, och att hela tiden orka vara på tå och göra sitt bästa varje dag.

ANNONS

– Men 800 meter är ju väldigt likt en matlagningstävling, just med den här träningen inför en prestation. Man förbereder sig, planerar och ser fram emot den här dagen då man är sitt bästa jag.

Vad äter en kock innan ett 800 meters lopp?

– Jag tycker att mat alltid ska vara en positiv upplevelse där man blir glad av. Så jag brukar säga en riktigt klassisk ”mamma curry” på gul curry som man gör hemma i Sverige. Med kokt ris och lite bra tillbehör, några cashewnötter, lite koriander och lime man pressar på. Det är för mig en helt optimal mat innan en prestation.

Veteran-VM 2024

Veteran-VM i friidrott pågår på Slottsskogsvallen under två veckor mellan 13-25 augusti 2024 och väntas locka omkring 8 000 deltagare från över 100 nationer.

För att få tävla i veteran-VM måste man ha fyllt 35 år och vara medlem i en friidrottsförening. Tävlingsklasserna är därefter uppdelade i femårsintervaller utan någon övre åldersgräns.

Med deltagare och deras medresenärer räknar man med att runt 20 000 personer kommer att komma till Göteborg.

Senast det arrangerades ett Veteran-VM i Sverige var i Göteborg 1977.

Källa: Svenska Friidrottsförbundet, goteborg.com.

LÄS MER:Idrottsminister Jakob Forssmed tävlar i Veteran-VM

LÄS MER:Tävlar i stavhopp med sin pappa – satsar mot Veteran-VM i Göteborg

LÄS MER:Stor renovering av Slottsskogsvallen: ”Rejäl kvalitetshöjning”

ANNONS