Idrottsminister Jakob Forssmed tävlar i Veteran-VM

Jakob Forssmed (KD) har bestämt sig för att stå på startlinjen när Veteran-VM går av stapeln i Göteborg i augusti. Men han räknar inte med att göra några sportsliga framgångar.
– Jag har inga förhoppningar om någon framskjuten placering, säger idrottsministern.

ANNONS
|

I augusti genomförs veteran-vm i Göteborg, och en av många som kommer att delta i tävlingarna är idrottsministern Jakob Forssmed (KD), som tänker anmäla sig till distansen 1500 meter.

– Det känns fantastiskt roligt att det här arrangemanget kommer till Göteborg, som jag känner som en väldigt öppen och välkomnande stad. Då vill jag ta chansen att bidra på ett litet hörn till att fler upptäcker organiserad idrott också när man är medelålders och äldre, säger han.

Forssmed har själv inte friidrottsbakgrund som yngre, utan började springa först när han fick barn. Liksom många andra som intresserat sig för veteranfriidrott har han även varit med som hjälptränare för barn hos sin lokala friidrottsklubb.

ANNONS

Men nu är det alltså dags för VM-debut i medeldistans för 49-åringen som vanligtvis springer 1,5 mil någon gång i veckan.

Hur lägger du upp träningen?

– Mitt problem är att tiden inte riktigt finns till med det här arbetet som jag har. Men som bas cykelpendlar jag till och från jobbet ett antal dagar i veckan och så lägger jag till ett par löppass på det.

– Målet är att få till 2-3 löppass i veckan och anpassa dem mer mot den här nyare och kortare distansen än vad jag vanligtvis springer. Det blir en annan typ av träning mor mer mjölksyra.

Malin Sundström håller i träningspassen

Till sin hjälp i träningen har han även hinderbanelöparen Simon Sundströms mamma, Malin Sundström, som löpcoach.

– Det känns jätteroligt att få en duktig och erfaren tränare som ska hjälpa mig att få till de här passen. Utmaningarna är att jag är lätt ledbruten och har ett högerben som är lite stökigt och skadedrabbat.

Världsrekordet på 1500 meter för åldersklassen M45 är 3:48.72. Men Jakob Forssmed räknar inte med att slå några världsrekord under sitt deltagande.

– Jag har inga förhoppningar om någon framskjuten placering utan räknar med att åka ut i kvalheatet, säger han.

ANNONS

Veteran-VM

Veteran-VM arrangeras i Göteborg den 13 till 25 augusti.

Mästerskapet förväntas locka 8000 deltagare från 100 nationer och tävlingarna kommer att avgöras på Slottsskogsvallen, Ullevi, Björlandavallen samt i Slottsskogen och Friidrottens hus.

Källa: Svenska friidrottsförbundet.

LÄS MER:Tävlar i stavhopp med sin pappa – satsar mot Veteran-VM i Göteborg

LÄS MER:Stor renovering av Slottsskogsvallen: ”Rejäl kvalitetshöjning”

LÄS MER:Ingemar Stenmark har börjat med stavhopp – 67 år gammal

ANNONS