Tom Harald Hagen kommer ut som homosexuell – efter homofobiska attacken

Tom Harald Hagen dömde helgens match där en spelare kallade en tränare för ”bögjävel”. Nu kommer den norske toppdomaren ut som homosexuell.
– Jag känner att det är viktigt att normalisera, säger han till Glåmdalen enligt VG.

ANNONS
|

Norska Kristiansund gästade Vålerenga under söndagen. Matchen slutade 1–1, men kom att handla om en homofobisk attack.

Gästernas anfallare, Flamur Kastrati, kallade nämligen Vålerengas tränare Dag-Eilev Fagermo för ”bögjävel” när de hamnade i en het ordväxling.

Något Kastrati själv bekräftade i en intervju med Eurosport.

– Ja, jag sa bögjävel. Han är så jävla stor i käften att han behöver få något tillbaka, sa han i intervjun enligt Sportbladet.

Kommer ut som homosexuell

Domare under matchen var Tom Harald Hagen.

Nu väljer han att ta bladet från munnen och själv komma ut som homosexuell i en intervju med norska Glåmdalen.

ANNONS

– Efterhand har jag blivit trygg i mig själv och mitt liv är verkligen bra. Det känns viktigare att avdramatisera det, inklusive faktumet att jag är homosexuell. Jag har levt så hela livet och det är inget jag tänker över. Det är min vardag, mitt förhållande, min familj – och min fotbollsfamilj.

Han fortsätter:

– Jag kan hålla huvudet högt - förutom när ja vi missat något på fotbollsplanen , säger den Europa League-meriterade domaren, säger han till tidningen enligt VG.

LÄS MER:Landon Donovan hyllas efter sitt lags agerande

Fick meddelanden efter matchen

Tom Harald Hagen berättar att han tycker det är läskigt att komma ut som homosexuell. Han säger dock att han inte hörde den homofobiska attacken och inte heller dömer Kastrati, samtidigt som han poängterar att ordval som dessa inte hör hemma i sporten.

Efter matchen fick han även stöd.

– Jag fick flera meddelanden från domarkollegor som sa ”vi tänkte på dig när vi såg att det var du som dömde matchen!”, säger han till Glåmdalen.

ANNONS