Landon Donovan hyllas efter sitt lags agerande

The San Diego Loyal vägrade spela efter att en spelare utsatts för en homofobisk kommentar.
Nu hyllas tränaren, tillika forne storspelaren, Landon Donovan efter ett klipp som spridits på sociala medier.
”Om inte någon agerar, då måste vi agera. Vi har inget val”, säger han.

ANNONS
|

Det var under ett möte i USL Championship som det hela inträffade. The San Diego Loyal ledde med 3–1 mot Phoenix Rising i den första halvleken när man helt plötsligt inte ville spela mer.

Anledningen? En spelare i Phoenix ska ha kallat en spelare i San Diego för det homofobiska uttrycket ”batty boy”.

Det hela fick Loyals tränare Landon Donovan, tidigare landslagsstjärna, att se rött. I ett klipp som florerar på twitter ser man hur han i halvtid diskuterar situationen med domaren innan han och Phoenix-tränaren Rick Schantz hamnar i en ordväxling.

– Kom igen, gör inte en stor scen av det här, säger Schantz.

ANNONS

– Vi måste få bort det här från sporten, vi måste få bort det här från sporten, kontrar Donovan som veckan innan hade en spelare som blev utsatt för en rasistisk kommentar.

– Det här har inget med rasism att göra, svarar Schantz.

– Det är inte rasism, de kallar honom bög. Det är homofobi, säger Donovan.

– Hur länge har du spelat fotboll?, frågar Schantz.

Domaren förklarar för Donovan att han inte förstod vad ”batty boy” betyder och ska fundera över hur han ska göra med situationen.

– Om inte du visar ut honom, då kommer vi troligtvis inte spela, svarar Donovan.

Förklarar: ”Finns saker som är viktigare”

Sagt och gjort.

Spelaren som yttrade kommentaren visades inte ut och San Diego Loyal valde att inte fullfölja matchen.

I ett klipp på San Diego Loyals twitterkonto berättar Landon Donovan om hur Elijah Martin blivit utsatt för en rasistisk kommentar veckan innan, i en match med LA Galaxys andralag, och hur man ångrat att man inte agerade.

Han refererar till ett motto klubben har där det står ”Jag kommer agera, jag kommer tala” och berättar att händelsen mot Phoenix var droppen.

”Det var verkligen 20 tuffa minuter. För i stundens hetta ville spelarna spela, de spöade skiten ur Phoenix. Vilket är en fantastisk känsla som fotbollsspelare. Men om vi ska vara ärliga mot oss själva som klubb måste vi tala. Vi måste agera. Så i halvtid bestämde vi oss för att vi inte skulle spela om spelaren som använde det homofobiska uttrycket inte togs ut ur matchen. Om inte någon agerar, då måste vi agera. Vi har inget val.”

ANNONS

Hyllas för agerandet

Nu hyllas Landon Donovan för sitt agerande. Före detta Blåvitt-målvakten John Alvbåge, som även spelat i MLS under en kort period, har delat ett klipp på Donovan med en emoji som klappar händerna.

Även förre Elfsborgsspelaren, nu expert på Dplay, Stefan Ishizaki har delat klippet på när Donovan skäller ut domare och tränaren.

”Och förra veckan fick en av hans spelare en rasistisk kommentar från en spelare i LA Galaxy 2. Den spelaren fick sparken av LA Galaxy dagen efter. Det är sådana krafttag som måste till om vi vill bli av med sånt inom fotbollen.”, skriver han på Twitter.

ANNONS