Tindra kan vara Sveriges guldchans

Tindra Karlsson från Mölnlycke fastnade för travet när hon var sex år gammal. Ändå är hon lite av en rookie efter att bara ha tävlat i tre år, men i helgen tävlar 13-åringen i Nordiska Mästerskapen i Finland.

ANNONS
|

– Jag har försökt få in henne på fotboll, handboll, dans - men det är bara travet som gäller, sägerSteffen Edvardsen om sin dotter.

Vid sex års ålder började hon i Åbys travskola. Fem år senare hade Tindra Karlsson sin licens och kunde börja tävla i ponnytrav. Nu är hon tretton år gammal. Under ett travlopp sitter hon bak i sulkyn när hästen drar på och fort ska det gå, först i mål vinner.

– Det är kul med vanlig ridning också, men det är lite roligare med något annorlunda. Det går fort,absolut, men jag är van så för mig känns vanlig ridning läskigare, säger Tindra.

ANNONS

Tindra har alltid varit intresserad av hästar och gillat att hålla på i stallet. Under sina första tävlingar lånade hon andras ponnyer. Men 2014 fick hon den egna shetlandsponnyn Scarlet och de började tävla tillsammans. Det har gått bra, i maj vann de tävlingen Ponnyprinsessan.

– Att vinna är jättekul, men jagfattar inte direkt vad som hänt, det gör jag först efteråt.

Det är med Scarlet som Tindra tävlarpå lördag. Då är det dags att för första gången tävla i Nordiska mästerskapen, i Finland. Det är tre från varje land som tävlar i ponnytrav - från Sverige, Norge, Finland och Danmark. Förra året var Tindra och Scarlet reserver och har sedan dess haft som mål att kvala in till årets tävling.

Nu är Tindra med pappa och ponny på väg till Stockholm, för att därifrånta färjan till Finland. Selarna är färdigputsade och de har tränat en sista gång innan tävlingen.

Hur känns det inför lördagens tävling?

– Det är inte jättenervöst än, jag tror att det kommer att komma sen när vi är framme. Men jag hoppas på att hamna topp tre.Scarlet är en av de tre bästa hästarna, hon sänkte sin rekordtid nu i söndags.

Fakta: Ponnytrav

  1. Det körs ca 1 200 ponnylopp varje år runt om i landet och finns ungefär 800 aktiva kuskar och ryttare.
  2. Ponnytravet är indelat i två kategorier. Kategori A där shetlandsponnyerna är vanligast. Där får man vara mellan 8-15 år. För den lite större kategorin B, där gotlandsrusset dominerar, behöver man vara mellan 13-25 år för att få tävla.
  3. Ponnyn får vara högst 107 cm över manken för kategori A och 130 cm för kategori B.
  4. Alla som tävlar måste ha en livens. Det finns travskolor på landets alla travbanor där man kan utbilda sig.
ANNONS