Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

SVT-profilens ilska mot kanalen: "SVT är som Sovjet"

Han har petats av SVT från tittarsuccén Vasaloppet. Nu går Rickard Olsson hårt åt kanalen och berättar om sin frustration för GP. – SVT är en förkortning av Sovjet.

Den folkkäre programledaren har varit åkande reporter under Vasaloppet under flera år. I både SVT och SVT play har tittarna kunnat följa hans kamp till mållinjen och följt med när han träffat på hundratals svenskar ute i spåret. Men någon fortsättning för Rickard Olsson blir det inte med Vasaloppet.
– Han kommer inte vara åkande reporter hos oss den här vintern. Rickard har gjort det i ett par år nu. Det har gått jättebra han har varit härlig och populär i den rollen. Men vi utvecklar hela tiden vårt program och utbud och kikar på nya lösningar, säger Erika Christensson, projektledare för Vinterstudion som har ansvar för den svenska sändningen av Vasaloppet.

Beslutet har väckt stor ilska hos Rickard Olsson som till GP berättar att han inte kan förstå varför de har valt att ta bort honom.
"Förra året hade vi 159 000 som följde oss på SVT play. Många följde alla tolv timmarna. Det var succé och har varit i flera år. Varje vecka, året runt kommer det fram folk som vill prata Vasalopp och undrar hur tränar jag är", skriver han i ett mejl till GP.

Hur reagerar folk på beskedet?
"Alla blir lika förvånade när jag säger att jag inte får åka i år. Alla undrar varför och jag svarar, jag vet inte …"

"Producenten som bestämt det låter som Maud Olofsson i Nuonaffären när hon svarar. Hon säger ”Vi skruvar alltid på formen för att göra det bättre”. Här tar man ju bort något som uppenbarligen fungerat utmärkt och fått ett otroligt folkligt genomslag. Det producenten gör är inte att göra något bra bättre utan att byta ut den som gjort det. Det är inte att utveckla, det är att avveckla."

LÄS ÄVEN: SVT:s svar på Olssons kritik

Olsson tror inte att SVT kommer att ändrar på sig och skicka ut honom i Vasalopps-spåret. Istället passar han på att rikta frän kritik mot SVT.
"Det här är en för liten sak för en prestigefylld länsstyrelse som SVT. Men jag kan ju önska att de ändrar sig. Jag brukar ju halvt på skämt halvt på allvar säga att SVT är en förkortning av Sovjet. Icke vinstdrivande företag har en tendens att fungera mer som en slumpgenerator än företag som måste gå med vinst för att betala ut löner."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.