Svenskarna fortsätter att briljera i världscupen

Henrik von Eckermann och Peder Fredricson gjorde en favorit i repris under världscupfinalens andra omgång. Men SVT:s expertkommentator Lotta Björe var kritisk mot nivån på ridningen hos vissa andra i startfältet.
– För många svenska ryttare gör det ont i hjärtat när det ser ut på det här sättet, säger hon i sändningen.

ANNONS
|

Onsdagen blev en svensk succé med placeringar för både Henrik von Eckermann, som vann, och Peder Fredricson som kom tvåa.

Och torsdagen skulle inte heller bli någon besvikelse för superduon. Då möttes de igen för andra finalomgången. Endast 32 av inledande 34 ekipage kom till start, eftersom toppryttaren och fransmannen Kevin Staut samt japanen Shinichiro Sugiyama blev uteslutna under gårdagens klass.

Just Shinichiro Sugiyamas ritt blev också något av en snackis, då ekipaget gjorde flera grova rivningar innan de till slut vägrade ut sig.

– De är på fel tävling, fel klass, sa SVT:s expertkommentator Lotta Björe under onsdagens sändning.

ANNONS

Till skillnad från det svenska systemet där en ryttare är utesluten efter 16 fel, innehöll inte Sugiyamas ritt några fel som enligt det internationella regelverket skulle inneburit att ritten skulle blåsts av i förtid. Något som Lotta Björe reagerar på i studion under torsdagen:

– Man hoppas att det blir lite skarpare ton på det. För pratar man hästvälfärd: Ska man in och hoppa de här stora hindren, då behöver man pricka in dem bättre, säger hon och lägger till:

– För många svenska ryttare gör det ont i hjärtat när det ser ut på det här sättet.

Ehning tog revansch

Torsdagen innebar omhoppning efter grundomgången, så det krävdes en felfri runda för att ta sig vidare och få en chans till placering.

Det blev en del dramatik även den här dagen. Inte minst när den egyptiska ryttaren Abdelrahman Shousha flög av sin häst Quincy efter att ekipaget kom fel in på en oxer strax innan kortsidan.

Och det var inte bara Shousha som flög av. Det gjorde också hans hjälm. Dock verkade det hela sluta bra och ryttaren kunde själv promenera ut från arenan.

Flera toppnamn föll bort från omhoppningen: Ben Maher, Steve Guerdat och Max Kühner för att nämna några.

ANNONS

Däremot fick tysken Marcus Ehning, som började med en mindre bra runda under onsdagen, en betydligt bättre omgång på torsdagen med sin häst Coolio och de blev första felfria ekipage till omhoppning.

Han fick senare sällskap av belgarna Peter Devos och Gregory Wathelet, amerikanskan Jill Humphrey, fransmannen Julien Epaillard – och svenskarna Peder Fredricson och Henrik von Eckermann.

Peder Fredricson red igenom omhoppningen på supersnabba 45,45 sekunder.

En tid som Henrik von Eckermann inte var sen med att utmana – och det med besked. Världsettan blev hela två sekunder snabbare än Fredricson och vann på 43,38 sekunder.

Nu väntar sista finalomgången som rids på lördag. På fredagen avgörs även küren i dressyr.

Fakta: Så fortsätter finalen

Torsdag (17.50–20.40). Andra omgången. Avgörs med grundomgång och omhoppning. Efter klassen omvandlas resultat till poäng.

Lördag (14.45-18.35). Tredje omgången. Öppen för de 30 bäst placerade ryttarna. Inför den avgörande finalen omvandlas poängen från första och andra omgången till antal fel. Den som leder får 0 fel och övriga fel i en stigande skala. Finalen rids i två omgångar. Till den andra omgången kvalificerar sig de 20 bästa från den första omgången. Världscupsegrare blir den ryttare som efter tre finalomgångar har lägst antal fel. Stannar flera ryttare på samma antal fel rids en omhoppning.

/TT

LÄS MER:Dubbelt svenskt i topp efter första världscupfinalen

LÄS MER:Kittel GP-tvåa – "Tarzan sviker mig aldrig"

ANNONS