Dubbelt svenskt i topp efter första världscupfinalen

Det blev en svensk drömstart i världscuphoppningarna i Riyadh.
Henrik von Eckermann och Peder Fredricson tog varsin pallplats efter den första finalomgången och med det får de med sig värdefulla poäng inför kommande klasser.
– Det var en fantastisk runda, säger regerande världsettan Henrik von Eckermann efter ritten.

ANNONS
|

Världscuptävlingarna i hoppning och dressyr har avverkat sin första dag av fyra där ridsporteliten gör upp om äran – och rekordmycket prispengar.

För ett år sedan var det Henrik von Eckermann som segrade i Omaha, en titel han är på plats för att försvara.

Och det blev dubbelt svenskt i toppen efter att första dagen var till ända. Peder Fredricsson som tävlade startfältets äldsta häst, 18-åriga veteranen Catch me not, startade som nummer 31 av 34 ekipage. Ekipaget slutade på 66,40 sekunder och var därmed omkring en sekund snabbare än ledande tysken Hans-Dieter Dreher.

– Jag är väldigt glad över hur min häst kändes i dag. Vi fick en bra rytm och han hoppade riktigt bra. Jag hoppas att jag kan hålla det hela tävlingen igenom, säger Peder Fredricson i en intervju efter ritten.

ANNONS

Men von Eckermann var ännu snabbare och tog över ledningen med en snabb tid på 66,28 sekunder.

Rekordsumma i prispengar

Henrik von Eckermann var närmast lyrisk efter sin ritt.

– Det var en fantastisk runda, en bättre runda än vi hade i Omaha. King Edward kändes fantastisk från första hindret till det sista. Första dagen är alltid den värsta, så jag är glad att jag har det bakom mig, säger han i segerintervjun.

Vinsten gav Eckermann 35 poäng och 46 000 euro, omkring en halv miljon svenska kronor. Totalt tävlar ryttarna om en rekordsumma på närmare 29 miljoner kronor, vilket är historiskt högt för världscupen.

Tysken Hans-Dieter Dreher kom trea, före fransmannen Julien Èpaillard, amerikanen Kent Farrington och Maher.

Supernöjd veteran

Den erfarne tysken Christian Ahlmann vann världscupfinalen redan 2011 och ryms som dagens sexa bland de ryttare som har vad som krävs för att fajtas om titeln.

– Tidshoppningar är inte vår bästa gren, så jag är supernöjd. Det är viktigt med en bra start för att kunna vara lite mer optimistisk inför morgondagen, säger Ahlmann efter ritten på Mandato.

Steve Guerdat, Europamästaren i Milano i somras, red snabbt men hade ett nedslag, fick tre sekunders tillägg och ligger på nionde plats inför torsdagens andra omgång.

ANNONS

Kevin Staut, femma i det totala världscupkvalet, red fel väg, uteslöts och så var hans final förstörd.

Det är totalt 34 ryttare som gör upp i finalen av världscupen i hoppning, som rids i tre omgångar. Resultaten omvandlas till poäng som rankar ryttarna i nästkommande omgång.

Omgång två är på torsdag och finalomgången rids på lördag kväll.

Fakta: Så fortsätter finalen

Torsdag (17.50–20.40). Andra omgången. Avgörs med grundomgång och omhoppning. Efter klassen omvandlas resultat till poäng.

Lördag (14.45-18.35). Tredje omgången. Öppen för de 30 bäst placerade ryttarna. Inför den avgörande finalen omvandlas poängen från första och andra omgången till antal fel. Den som leder får 0 fel och övriga fel i en stigande skala. Finalen rids i två omgångar. Till den andra omgången kvalificerar sig de 20 bästa från den första omgången. Världscupsegrare blir den ryttare som efter tre finalomgångar har lägst antal fel. Stannar flera ryttare på samma antal fel rids en omhoppning.

Fakta: Senaste världscupvinnarna

2023: Henrik von Eckermann, Sverige (Omaha)

2022: Martin Fuchs, Schweiz (Leipzig)

2021 och 2020: Inga tävlingar på grund av pandemin

2019: Steve Guerdat, Schweiz (Göteborg)

2018: Elizabeth Madden, USA (Paris)

2017: McLain Ward, USA (Omaha)

2016: Steve Guerdat (Göteborg)

2015: Steve Guerdat (Las Vegas)

2014: Daniel Deusser, Tyskland (Lyon)

LÄS MER:Kittel GP-tvåa – "Tarzan sviker mig aldrig"

LÄS MER:Världsettan: "Känslan att det blir tuffare i år"

LÄS MER:Henrik von Eckermann om livet på tronen, King Edward och att tävla i Scandinavium

ANNONS