Svenska damlandslaget i fotboll tog brons i VM i Frankrike och hyllades efteråt av cirka 20 000 supportrar på Götaplatsen.
Svenska damlandslaget i fotboll tog brons i VM i Frankrike och hyllades efteråt av cirka 20 000 supportrar på Götaplatsen. Bild: PETTER ARVIDSON

Svenska fotbollförbundet anmält till DO

Svenska fotbollförbundet har anmälts till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Skälet är misstänkt lönediskriminering i avtalen med dam- respektive herrlandslaget.

ANNONS

Nina Rung, kriminolog och föreläsare, och Peter Rung, jämställdhetsstrateg och idrottsföreläsare, står bakom DO-anmälan.

"Vi vet inte hur det ser ut från svenskt håll eftersom de hemlighetsstämplat ersättningarna. Men vi kan ju gissa att de är långt ifrån jämställda", skriver de i en debattartikel i Expressen.

De tillägger att "damerna fått nöja sig med smulor när det kommer till ersättning" trots att de har presterat bättre än herrlandslaget i internationella mästerskap och nyligen vann VM-brons i Frankrike.

Utan framgång

Nina Rung förklarar hon att hon utan framgång har försökt få Svenska fotbollförbundet att redovisa landslagslönerna.

– Damlandslaget själva har ju gått ut och påpekat skillnaderna i ersättning. Sedan har jag pratat med dem också, och de vet inte heller vad herrarna får för ersättning, för det är sekretess där också. Jag har fått tag i chefsjuristerna på Svenska Spel och Svenska fotbollförbundet, och de hänvisar bara till sekretess, säger hon.

ANNONS

Vad hoppas ni att den här anmälan leder till?

– Min förhoppning med DO-anmälan är att det blir en tillsyn, men också att de kanske måste redovisa sina siffror när allt fler sätter tryck på dem. Man måste ha lönekartläggningar enligt svensk lagstiftning, har de gjort det? Det är så mycket vi inte vet om ersättningarna från svenskt håll, och det tycker jag är märkligt i en av världens största sporter.

Bekräftade indirekt

Frågan om landslagsersättningarna var aktuell hösten 2018 efter att Nilla Fischer i sitt tacktal på Fotbollsgalan lyfte ojämställdheten mellan dam- och herrfotboll när hon vann Diamantbollen.

I samband med den efterföljande landslagssamlingen bekräftade flera herrspelare indirekt att de har en högre ersättning än damspelarna och att det har varit aktuellt att gå ned i lön för att jämna ut skillnaderna.

– Jag var med på ett möte. Vi hade ett snack och den information vi fick var att vi kunde hjälpa damerna om vi gick ned i ersättning. Det var också det vi drog för spelartruppen. Det var ett stort samtalsämne och alla var med på det, sade Marcus Berg.

TT har sökt Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson och generalsekreterare Håkan Sjöstrand för en kommentar.

ANNONS