GP punktmarkerar landslagslöparen Suldan Hassan, 22, från Ullevi, under Göteborgsvarvet Virtual Race.
GP punktmarkerar landslagslöparen Suldan Hassan, 22, från Ullevi, under Göteborgsvarvet Virtual Race. Bild: Christine Olsson/TT

Suldan Hassan debuterar i unikt Göteborgsvarv

Debuten var inte tänkt att ske förrän om minst fem år. Men på lördag ställer sig löpartalangen Suldan Hassan, 22, på startlinjen för Göteborgsvarvet Virtual Race.
– Det finns många elitmotionärer som kommer kunna slå mig, säger han.

ANNONS

Ett Göteborgsvarvet med 60 000 löpare och hundratusentals åskådare blir det inte i år. Spridningen av coronaviruset satte stopp för världens största halvmaraton.

Men den 16 maj kommer det ändå bli en löparfest, om än i mindre format och väldigt annorlunda än vanligt.

På gp.se kommer du kunna följa direktsändningen från Göteborgsvarvet Virtual Race, den virtuella varianten av Varvet. Runt 4 000 löpare har anmält sig till loppet som kan springas på vilken plats som helst i världen mellan 15-17 maj. Resultaten skickas sedan in och är seedningsgrundande till nästa års varv.

LÄS MER:Se det virtuella Göteborgsvarvet på GP.se

GP kommer sända loppet med fokus på elitlöparen Suldan Hassan, 22 – som debuterar i Varvetsammanhang.

ANNONS

Eller ja, nästan åtminstone.

– Jag sprang det här... vad heter det, Mellanvarvet? Ett varv för juniorer i alla fall. Jag vann det 2014, men det var bara 5,1 kilometer, säger Suldan Hassan.

– Jag hade inte tänkt springa Varvet förrän om minst sex, kanske tio, år. Efter min karriär i alla fall. Men att springa Varvet är något alla elitlöpare i Sverige har som mål tror jag, säger han.

Suldan Hassan, 22, är en av Sveriges främsta löpartalanger och är regerande svensk mästare på 5 000 meter. Det är också det, eller 10 000 meter, som Hassan specialiserar sig på. Nu väntar den dubbla distansen och mer därtill.

Suldan Hassan inför Göteborgsvarvet

– Grejen är att vi springer långpass på träningen, varje söndag löper jag minst 20 kilometer. I somras var jag på höghöjdsläger och då sprang jag uppemot 25 kilometer per pass. Men då är det mer att man tränar syreupptagningsförmågan, man springer inte jättesnabbt utan det är lågintensivt så hjärtat får jobba under en längre tid. Men nu får jag springa snabbare, skrattar Suldan Hassan.

Efter en mindre period av krasslighet har Hassan tränat för fullt sedan två veckor tillbaka.

Har du satt upp någon tid du vill slå?

– Nej, faktiskt inte. Jag har inget uppsatt mål så... men 75-80 minuter kanske. Det är svårt att springa snabbt själv men det är en hyfsat rimlig tid att sikta på. Det finns många elitmotionärer som kommer bli glada eftersom de har chans att slå min tid, haha. Det kommer bli kul att jämföra sen, säger Suldan Hassan.

ANNONS

När dubbla distansen väntar blir uppladdningen också lite, lite annorlunda.

– Jag tar det nog lite lugnare och kommer äta mycket mer kvällen innan. Morgonen kanske inte spelar så stor roll, men dagen och framförallt kvällen före loppet. Mycket pasta och ris, en ordentlig middag. Sedan går jag upp i god tid på lördag, tar en promenad för att sträcka ut. Sedan en hyfsat tidig frukost för att inte få problem med magen. Sen kör vi, helt enkelt, säger han.

LÄS MER:Föreviga din målgång i Göteborgsvarvet Virtual Race – vinn fina priser

ANNONS