Gränsen är nådd – här är min lösning efter misshandeln

För mig är lösningen enkel. Utbilda och certifiera. Låt det kosta och gör det grundligt. Bara då går arbetsklimatet för Göteborgs fotbollsdomare att förbättra.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag blir både ledsen och bestört. Och förstås orolig över utvecklingen. Det är ju inte första gången vi skriver om oroligheter runt lokalfotbollsmatcher under 2019.

När spelare och ledare misstänks ha slagit domare blodiga är en gräns definitivt passerad.

Och även om vi inte ska dra alla över en kam är exemplen alldeles för många för att vi ska kunna avskriva helgens fall som en enskild händelse.

Jag har tidigare efterlyst en ökad respekt för fotbollens olika roller.

Självklart är det som spelare jobbigt att få domslut emot sig i avgörande skeden av matcher man vill vinna.

Men från att besviket svära ett par sekunder och i eftersnacket lägga skulden för eventuella förluster på domarna till att handgripligen ge sig på den och de personer som tillsatts för att leda matchen är skillnaden milsvid.

ANNONS

LÄS MER:Domarbasens hårda kritik: "Bör fundera om de ska sitta kvar"

Alla måste ta ansvar – även vid förlust

Den troligt kommande polisutredningen får avgöra skuldfrågan, bara det att händelser i fotbollsmatcher på motionsnivå mynnar ut i polisanmälningar är anmärkningsvärt.

Jag ska inte säga att det är unikt, men för att någon överhuvudtaget ska kunna tänka sig att döma fotboll framöver måste arbetsklimatet styras upp.

Alla måste ta sitt ansvar. Förlorande lag, besvikna supportrar, upprörda spelare och irriterade föräldrar. Det är hos dem känslorna svallar som hetast. Idrott och inte minst fotboll handlar om det. Känslor. Dem ska det finnas utrymme för.

Det är dock aldrig okej att misshandla en annan människa, vare sig på eller utanför fotbollsplaner.

När jag skriver den meningen känner jag hur snett vi har hamnat, hur fel det har blivit.

Vilka är då de rimliga åtgärderna och de troliga konsekvenserna?

Först och främst tror jag på utbildning.

Avsätt resurser och utbilda – det är enda vägen

Förbundet bör certifiera föreningar och spelare i regel- och uppförandekunskap inför varje säsong. Det blir lokalfotbollens motsvarighet till elitlicens.

Utan certifikat inget spel. I klubbcertifikatet ligger ansvar för den egna publiken, de egna spelarna, de egna ledarna – där den bortre konsekvensen är uteslutningar ur seriesystemet.

Enkel matematik.

Stänga av enskilda spelare? Visst, men det löser inte grundproblemet.

För det krävs samsyn och krafttag. Att domarna nu ställer sig frågan om inte tävlingskommittén bör avgår är ett tecken på att parterna behöver träffas och reda ut ett och annat.

ANNONS

Göteborgs Fotbollförbund bör avsätta betydande resurser för ändamålet.

Det kommer att kosta.

Det måste få kosta.

Annars har vi snart ingen som vill döma lokalfotbollsmatcher i Göteborg längre.

Plus:

Jag tycker att det är bra att domarna genom ordföranden i Göteborgs ideella fotbolldomarklubb sätter ned foten. Det här måste var Göteborgsfotbollens prio nummer ett från och med nu; teknisk och taktisk färdighet inkluderad.

Minus:

Att fotbollsdomare misshandlas under uppdrag av spelare och ledare är inte värdigt den svenska idrotten. Kom igen nu, alla. Hyfsa era beteenden, please!

ANNONS