Roberto Incorvaia, ordförande i Göteborgs Ideella Fotbollsdomarklubb. (Arkivbild)
Roberto Incorvaia, ordförande i Göteborgs Ideella Fotbollsdomarklubb. (Arkivbild) Bild: Johan Rylander

Domarbasens hårda kritik: "Bör fundera om de ska sitta kvar"

Två domare har misshandlats i samband med en match i lokalfotbollen i Göteborg. Nu rasar domarkårens ordförande mot tävlingskommittén i Göteborgs Fotbollförbund.
– Tävlingskommittén har misslyckats med att skydda oss matchledare, säger Roberto Incorvaia.

ANNONS
|

När GP rapporterade om Göteborgsdomarnas arbetsmiljö uttrycktes oro för att matchledarna skulle kunna utsättas för misshandel om utvecklingen fortsatte eskalera.

Nu har det skett.

Två domare har i samband med en match i Göteborgsområdet blivit misshandlade. En ska ha fått ta emot slag mot bakhuvudet och den andra ska ha slagits i ansiktet så pass hårt att han började blöda i munnen.

LÄS MER:Slogs blodig – här attackeras domarna

Roberto Incorvaia är ordförande i Göteborgs Ideella Fotbolldomarklubb och han är upprörd efter det som inträffat.

– Jag känner ett oerhört medlidande med mina kollegor som är drabbade av det här. Det har blivit väldigt många telefonsamtal för mig med alla inblandade, säger Incorvaia.

ANNONS

Vad säger du om det som hänt?

– Jag är bedrövad. Det är fysiskt våld det handlar om. Det har gått över gränsen. Jag blir bara så less på att spärren inte finns. Det här är ett stort misslyckande för den lokala fotbollen och det förstör så mycket för att bra klubbar som vi har i Göteborg, säger Incorvaia.

Domarkårens ordförande riktar dock inte bara kritik mot de inblandade i attackerna som inträffat. Han gör det även mot tävlingskommittén i Göteborgs Fotbollsförbund.

– De har misslyckats med att skydda oss matchledare under 2019. Det här är ingenting som har pågått den senaste veckan utan det här har pågått i flera år och det blir bara värre och värre. Tävlingskommittén måste gå in och stänga av lag som beter sig på det här sättet och personer som gör så här måste bli avstängda från lokalfotbollen på livstid, säger Incorvaia och fortsätter:

– Jag tycker att tävlingskommittén ska fundera på om de verkligen ska sitta kvar. Det finns ingen kraft överhuvudtaget. Någon gång måste man sätta ned foten, säger Roberto Incorvaia.

"Det får stå för honom"

Madelene Ekwall är ordförande i tävlingskommittén i Göteborgs Fotbollförbund. När GP når henne svarar hon kortfattat på kritiken från Roberto Incorvaia.

ANNONS

– Det får stå för honom om han tycker det (att tävlingskommittén bör avgå).

Tycker du att ni gjort tillräckligt för att motverka att detta skulle skett?

– Ja. Vi är en dömande part som ser till att regler efterföljs – vi står inte för arrangemangen. Det är svårt att nå varje individs beteende. Vi måste utbilda gemensamt och där måste föreningarna hjälpa oss också.

Vad har föreningarna inte gjort tillräckligt bra?

– Det är svårt att säga men vi måste jobba långsiktigt med våra ungdomar och visa att det inte är ett acceptabelt beteende. Sen kan det alltid hända saker. Det är precis som i samhället – man ska inte köra mot rött men det händer ibland. Det är människor vi pratar om.

ANNONS