Emma Kullberg och Stina Blackstenius.
Emma Kullberg och Stina Blackstenius. Bild: Bildbyrån/GP

För mig är valet enkelt – det här är årets match i Göteborg

För Göteborg FC och Göteborgsfotbollen är Manchester City på Valhalla i Champions League årets match. Utfallet kan bli det mäktigaste på 33 år. Jag både delar och oroas över klubbens optimism.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det fanns en tid då vi inte förstod hur lyckligt lottade vi var, att toppmatcher i Europacuper inte var något städer eller lag kunde ta för givet.

Den tiden är fjärran och exemplifieras senast med IFK Göteborgs uttalade målsättning att gå till final i Champions League 1995.

LÄS MER:GP sänder Göteborg FC:s möte med Manchester City i Champions League

Lika självklar var målsättningen i Europacupen mot Barcelona 1986. Året därpå räckte Blåvitts metoder till finalseger i Uefacupen mot Dundee United.

Sedan dess har det gått 33 år och jag måste erkänna att jag tyckte det lät lite töntigt när Göteborg FC och dess ordförande Peter Bronsman för ett par år sedan plötsligt förkunnade att klubbens fräcka målsättning var final i Champions League 2021.

ANNONS

Ribban på klubbrekordsnivå

Töntigt, för att åtminstone jag uppfattade det som orealistiskt.

Fräckt, för att omöjligheter förr har visat sig vara genomförbara.

Nu är tiden inne för en första prövning.

Ribban ligger på klubbrekordshöjd och förutsättningarna … kunde ha varit enklare.

Dels motståndet i sig. I den senaste engelska landslagstruppen kom elva av spelarna från onsdagens motståndare Manchester City. I ligan är klubben för närvarande fyra efter Manchester United, Arsenal och Chelsea.

LÄS MER:Vilde Böe Risa förlänger kontraktet med Göteborg FC – med en dag

Dels det egna tillståndet. Sedan damallsvenskan avslutades för tre och en halv vecka sedan har fyra ordinarie spelare lämnat.

Här kommer vi in på något intressant.

Göteborgs dispensnobb väcker frågor

Coronaviruset har slagit hårt mot en hel värld. Översatt till Women’s Champions League innebar det en senareläggning av premiäromgången med en månad. Nedbrutet till svenska klubbar ledde det till utgångna kontrakt på nyckelspelare utan möjlighet att värva nya förrän i januari.

Manchester City, vars säsong planerades att pågå i december alldeles oavsett, påverkas inte av en matchflytt till december då deras spelare redan stod under kontrakt.

Här hävdar Göteborg FC orättvisa.

Därför förhörde sig Göteborg FC om möjligheten att få dispens och ta in nya krafter redan nu.

Svaret från Uefa och Svenska Fotbollförbundet var nej.

Detta väcker liv i frågan om höst/vår-spel skulle underlätta för de svenska klubbar som satsar på Europaspel. Sannolikt, men inte helt givet.

ANNONS

Förväntansfull – och lite orolig

Vän av ordning undrar möjligen varför Göteborg FC inte förlängde avtalet med Rebecka Blomqvist över dubbelmötet med Manchester City? Svaret är enkelt. Hon hade sedan tidigare redan gjort klart med Wolfsburg och ämnar representera dem i samma turnering.

Hela detta resonemang kan framstå som oväsentligt, men bör ses även i följande ljus: Hur agerar Uefa och de aktuella finallagen om vårens finalmatch flyttas från mitten av maj till mitten av juni – till tiden efter att några av dessa klubbars spelarkontrakt har löpt ut?

Förmodligen på samma sätt som Göteborg FC.

Det sätter fingret på en oväntad effekt coronan har fått för svenska och norska klubbar i årets Champions League.

Detta har dock inte påverkat Göteborgs tro.

Det var på tisdagen slående hur optimismen spirade på ett grådaskigt Valhalla.

Det gör mig förväntansfull och lite orolig.

Tro gärna på er själva, men glöm inte att ni möter den klubb som rankas som nummer fem i Europa, högst av samtliga engelska klubbar och placeringen före förra säsongens Champions League-motståndare Bayern München.

LÄS MER:Så startade Manchester City damfotbollens nya våg i England

Därför blir spelare som Emma Kullberg, Filippa Curmark och Vilde Böe Risa superviktiga nu.

Hur det slutar? Är inte detta dubbelmöte som klippt och skuret för Stina Blackstenius? Oavsett vilket lag som tar kommandot lär kontringslägen dyka upp – och göra det här till årets match i Göteborg.

ANNONS

Det gäller trots att den spelas utan publik.

LÄS MER:Göteborg FC:s glädjebesked – Julia Zigiotti Olme med i Champions League

ANNONS