GP:s Mattias Balkander minns vad han anser är historiens största fotbollsspelare.
GP:s Mattias Balkander minns vad han anser är historiens största fotbollsspelare.

För mig är han nummer ett, större än Pelé, Messi och Ronaldo

Diego Maradona kan inte dö. Inte på det vanliga sättet. Joxandet, trixandet och lattjandet fortsätter nu bara i den fotbollshimmel han av allt att döma kommer hantera som jordelivet. Genialiskt, galet och som ingen annan.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag ska erkänna att jag kände ett sting i hjärtat, som att tiden stannade till i en sekund eller två. Inte Maradona. Inte nu. Inte han också. Han var ju min idol, den man såg upp till, talade om, jämförde alla med.

Pelé eller Maradona? Frågan är fortfarande relevant och något riktigt svar finns inte, även om väl både Messi och Ronaldo genom åren utmanat tydligast.

LÄS MER: Diego Maradona död – blev 60 år gammal

På den tiden vi inte streamade fotboll via gigantiska smart-tv:s hände det att man bandade en och annan match på VHS.

ANNONS

Jag har fortfarande VM-drabbningarna från 1986 mot Belgien och England sparade i en garderob, men tyvärr längre ingen videobandspelare.

Så jag vill minnas honom

Det är ändå de episoderna jag tydligast förknippar Diego Maradona med. Inte Guds hand, inte dopningsavstängningen, inte den komiska perioden som argentinsk förbundskapten, kontakterna med maffian, misslyckandet i Barcelona, knarket eller de galna upptågen.

För mig är Diego Maradona spelaren som en sommar för 34 år sedan rann förbi ett halvt engelskt fotbollslag och på egen hand fullbordade det VM-mål som än i dag ses som det allra vackraste.

Det är så jag vill minnas honom.

För mig är Diego Maradona spelaren som förde mitt dåtida favoritlandslag Argentina (utöver det svenska) till VM-final och besegrade den västtyska maskinen i kampen om världsmästartiteln. Han gjorde målen, visade känslorna, tog smällarna och delade med sig av hyllningarna.

Diego Maradona var de små ytornas mästare, kungen av snurrfinten, alltid oberäknelig och fortfarande – när man jämför – ett större geni än Lionel Messi. Han hade också farten, den unika bollkontrollen och förmågan att bryta alla taktiska mönster som någonsin skapats.

Alla ville ha en bit av geniet – det tog hårt

Inte sällan på egen hand.

Diego Maradona förde sitt land till toppen och var utan tvekan spelaren som krävdes för guldet. Därför betraktas Maradona även i sitt hemland som en större fotbollsspelare än Lionel Messi.

ANNONS

Om repriskamerorna hade varit lika många som i dag hade begåvningen lämnats ännu synligare till eftervärlden. Han hade i Guds hand-matchen mot England också straffats hårdare.

Frågan är hur vi egentligen ska gradera de stora mästarna, de största artisterna? Översatt till musikbranschen skapas längre inga Beatles, U2 eller Madonna. Av samma tillgänglighetsskäl är fotbollsgudarna i dag fler och konkurrensen om supportrarnas gunst tuffare.

LÄS MER: Maradonas karriär i bilder

1986 fanns bara en Diego Maradona. Alla ville ha en bit av geniet. I stunder blev det inget kvar till honom själv. Det bröt långsamt ned människan Diego Maradona. Till slut fanns inget kvar. Det gjorde ont att se.

Det är inte utan att man funderar på hur Diego Maradona hade passat in i dagens mer systembundna fotboll, vad han hade kunnat bidra med och hur han hade funnit sig till rätta?

Ju mer jag funderar desto säkrare blir jag. Diego Maradona hade sannerligen lurat skjortan av en och annan världsback i dag med. Gärna två gånger om.

Endast 60 år fyllda fortsätter Diego Maradonas resa nu någon annanstans. I våra minnen lever han kvar som en av de bästa, kanske den allra främste.

För mig var han nummer ett.

ANNONS

LÄS MER: ”Han skickade till och med julkort till mig”

ANNONS