GP listar bilderna som symboliserar Diego Maradonas karriär.
GP listar bilderna som symboliserar Diego Maradonas karriär. Bild: TT

Diego Maradonas karriär i bilder

En av världens bästa spelare genom tiderna har gått ur tiden. Diego Armando Maradona har frälst publik och tränare i världens alla hörn. Här är hans karriär i bilder.

ANNONS
|
Bild: EDUARDO DI BAIA

Uppväxten i Argentinos Juniors

grade crossed
Redan i sin första proffsklubb, Argentinos Juniors, bar Maradona tröja nummer 10. Därifrån gick han vidare till Boca Juniors innan karriären fortsatte i Europa.
Bild: Ron Frehm

Proffs i Barcelona

grade crossed
Där blev första klubb FC Barcelona. Trots ett imponerande målfacit i Katalonien var det inte i den klubben Maradona skulle lämna sitt största avtryck.
Bild: SALVATORE LAPORTA

Gud i Neapel

grade crossed
Det var i Napoli han växte till världens bäste, och mest omskrivne, fotbollsspelare. På sina sju säsonger i södra Italien blev han Napolis största spelare någonsin och för alltid en supporterfavorit.
Bild: Carlo Fumagalli

VM-vinnare 1986

grade crossed
Som lagkapten lyfte Diego Maradona VM-bucklan i Mexiko 1986. Det var hans mästerskap rakt igenom och målen mot England är förevigt inskrivna i historieböckerna.
Bild: UPI

Skapare av ”Guds hand”

grade crossed
I kvartsfinalen mot England skapade Maradona sina två mest klassiska mål. Dels dribblingsräden från mittplan där han på egen hand passerade hela det engelska försvaret, dels nickduellen där han lobbar bollen över Peter Shilton med hjälp av handen. Han sa själv att det var Guds hand som hjälpt honom att göra målet.

Utslängd från VM i USA

grade crossed
1994 började karriären att dala och från USA blev mästerskapets största stjärna hemskickad sedan han testat positivt i ett dopningsprov. I gruppspelets två första matcher hade Maradona spelat briljant.

Tillbaka i Boca Juniors

grade crossed
Han gjorde sina sista matcher för Boca Juniors, klubben tillsammans med Napoli som han förknippas starkast med, 1998.
Bild: ANDREW COULDRIDGE

Engagerad förbundskapten

grade crossed
Till VM 2010 var Maradona tillbaka i den argentinska landslagsdressen som förbundskapten. Som engagerad tränare nådde hans landslag kvartsfinal där Tyskland blev för svåra.
Bild: MURAD SEZER

Supporter på VIP-läktaren

grade crossed
Vid mängder av mästerskap har Diego Maradona synts och hörts på läktaren där han supportat de olika argentinska landslagen.
Bild: Dmitri Lovetsky

Förevigad legendar

grade crossed
Diego Maradona lär vara en av de mest avbildade fotbollsspelarna genom tiderna. Han har också en parodisk tro uppkallad efter sig, som har 120 000 medlemmar.
Bild: VASILY FEDOSENKO

Rådgivarroll i Belarus

grade crossed
Under livets sista år verkade Maradona som rådgivare och tränare till flera klubbar. Bland annat jobbade han för Dynamo Brest från Belarus och Fujairah i Förenade Arabemiraten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS