Slap fight: Kontroversiella ”sporten” som sprids på Tiktok

På Tiktok får klipp på ”Slap fight” – en tävling där man örfilar varandra hårt, oftast tills någon knockas – miljontals visningar.
I USA har även MMA-giganten UFC börjat arrangera tävlingar.
Den kontroversiella ”sporten” har mötts av kritik och när GP visar ett klipp för Kaj Blennow, expert på hjärnskakningar, är hans spontana reaktion:
– Åh, Jesus christ!

ANNONS
|

Konceptet ”Slap fight” har fått fäste på främst två ställen: USA och Tiktok.

Tävlingens regler är precis så banala som man kan tänka sig: Två personer ställer sig på vardera sidan av ett bord och turas om att örfila varandra, så hårt som det bara går. Den som knockas förlorar, men skulle ingen falla till backen efter fem rundor så koras vinnaren utifrån ett poängsystem.

Tävlingarna dyker inte sällan upp på sociala medier och då rör det sig allt som oftast om klipp där ena personen knockas.

Klippen har miljontals visningar – vilket har gjort i sin tur har lett till att det har kommit in mycket pengar i bilden.

ANNONS

Dana White, mannen bakom mångmiljards-industrin UFC som arrangerar MMA-galor, har dragit igång organisationen ”Power Slap” och har lyckats locka till sig sponsorer, bland annat i form av en populär energidryck. Han har även fått konceptet att bli en serie som visas på den amerikanska tv-kanalen TBS.

En annan gala, Slap Fighting Championship, har bland annat lyckats locka till sig Arnold Schwarzenegger som dragplåster. Den före detta guvernören sitter i bakgrunden under tävlingen och säger kommentarer i stil med ”Tack gode gud att det inte var jag som blev slagen” när presentatören sticker fram mikrofonen.

Arnold Schwarzenegger dyker upp vid en SFC-tävling.
Arnold Schwarzenegger dyker upp vid en SFC-tävling. Bild: Skärmdump/Slap fighting contest

Även i Ryssland, samt andra delar av världen, arrangeras det tävlingar.

Expertens reaktion: ”Åh, Jesus christ!”

Men, föga förvånande, är det inte helt riskfritt att utöva en sport som går ut på att rikta så hårda slag man kan mot den andres huvud.

Kaj Blennow är professor i klinisk neurokemi vid Sahlgrenska akademin. Han är expert när det kommer till hjärnan och hur den påverkas av olika smällar.

GP visar honom ett klipp från Slap Fighting Championship, eller SFC som det förkortas.

– Åh, Jesus christ! Nähe … det var ingen dålig smäll.

Han låter både chockad och fascinerad på samma gång.

– Det är ju rejäla smällar kan man säga, men smällarna tar lite olika.

ANNONS

Han fortsätter:

– Det som är farligt är när skallen rör sig, alltså roterar. Om man får en rejäl smäll så att skallen roterar så roterar även hjärnan.

Kaj Blennow.
Kaj Blennow. Bild: Fotograf Johan Wingborg

Att det är vid rotation som det kan uppstå allvarliga hjärnskador har att göra med att hjärnans nervceller har långa utskott, så kallade axoner, som tar skada.

– Det blir lite som när man tappar ett paket med spaghetti i golvet. Då kommer några spaghetti att brytas. Får du en smäll mot huvudet som leder till att skallen och hjärnan roterar så kommer vissa av dessa utskotten att brytas också.

I folkmun kallas detta för hjärnskakning, även om det inte är den helt korrekta termen.

– Hjärnskakning är egentligen bara symptomet: att man ser stjärnor, svimmar eller kanske spyr. Men själva skadan är en ”axonal skada”.

Inte sällan slutar en match med att någon knockas.
Inte sällan slutar en match med att någon knockas. Bild: Skärmdump/Power Slap

Kan drabbas av CTE: ”Mycket allvarligt”

Hjärnskakningar kan i sin tur leda till den allvarliga hjärnskadan CTE, även kallat för ”boxardemens”.

– Det är att man har fått upprepade, mindre eller lite mer uttalade, hjärnskakningar. Den skadan kommer ofta efter att man har slutat sin karriär, typ 5-15 år senare, berättar Kaj Blennow.

CTE kan bland annat leda till depression, aggressivitet och demens. Ett stort problem med skadan är att man inte kan upptäcka när personen i fråga är vid liv. Utan det krävs en obduktion för att fastställa diagnosen.

ANNONS

Hur allvarligt är CTE?

–Det är mycket allvarligt.

Nevada godkände tävlingar – kritiseras

Slap fighting har både kritiserats och hånats. Trots detta har den amerikanska delstaten Nevada, där Las Vegas ligger, valt att godkänna tävlingarna.

Samtidigt: Både MMA och boxning, där slag eller sparkar riktas mot huvudet, är två sporter som accepteras av den breda massan.

Kampsports-journalisten Luke Thomas tycker däremot att det finns en betydande skillnad.

”Om boxning handlar om att slå och inte bli slagens så är detta raka motsatsen. Här är det arrangerat att man ska bli slagen utan några hinder. Nevada är riktigt skamlösa”, skriver han på Twitter.

Utifrån det lilla han sett av Slap fighting ser dock inte Kaj Blennow att sporten ska innebära någon större skaderisk än de mer konventionella sporterna.

– Jag tror egentligen inte att ”Slap fighting” principiellt skiljer sig från boxning eller MMA, det som är avgörande för risken för hjärnskada är hur mycket huvudet (och därmed hjärnan) utsätts för så kallat rotationsvåld, och i längden hur många gånger och under hur lång tid.

Hunter Campbell styr UFC tillsammans med tidigare nämnda Dana White och är nu även en av förgrundsfigurerna i nya ”Power slap”. Han berättar för ESPN att Nevadas sportkommission kommer bevaka evenemangen och att man kommer ha ungefär samma medicinska krav som vid MMA-galorna.

ANNONS

– Efter att vi testat det förstod vi den enorma potentialen det här har som sport, inte helt olikt UFC under de första året. Det var helt logiskt att vi skulle få det reglerat innan vi kunde börja, av uppenbara skäl. Men först och främst med tanke på de tävlandes hälsa, säger han till EPSN.

Två skydd: Munskydd och öronproppar

De som tävlar får två stycken skydd: Munskydd och öronproppar.

Propparna har man för att skydda vid ett eventuellt slag mot örat. Träffar man örat kan det nämligen leda till tryckvågor som kan skada trumhinnan.

Skydd mot hjärnan, däremot, finns inte.

– Nej och det är en viktig sak. Om man kollar på bland annat amerikansk fotboll (där hjärnskakningar är ett stort problem): Att du har hjälm hjälper inte hjärnan. Det hjälper bara huden och skallbenet, men det hjälper inte hjärnan.

Det går inte att skydda hjärnan från att rotera?

– Nej, exakt. Så är det.

Utövarna får öronproppar och munskydd. Men det skyddar inte hjärnan.
Utövarna får öronproppar och munskydd. Men det skyddar inte hjärnan. Bild: Skärmdump/SFC

Blennow: Ser inte bra ut

Kaj Blennow återkommer ofta till ”rotationen” som är avgörande och antalet gånger som man drabbas. Exakt hur många gånger som krävs för att det ska bli farligt går dock inte att svara på.

Tycker du man ska sluta om man knockats en gång?

ANNONS

– Jag vet inte. Det måste var och en ta ställning till. Jag säger inte att man ska förbjuda cigaretter eller sprit, även om man kanske kan tycka det.

Vad tänker du och Slap fighting?

Kaj Blennow skrattar.

– Ja vad ska man tänka? Det ser i mina ögon, inte minst som läkare, inte särskilt bra ut. Det kan jag inte tycka.

LÄS MER:Efter fjärde hjärnskakningen – Melvin, 21, slutar med hockey

LÄS MER:Änkan berättar – Marek Svatos led av CTE

LÄS MER:Dana White slog sin fru i ansiktet – händelsen fångades på film

LÄS MER:Tidigare NFL-stjärnan Vincent Jackson dog av alkoholmissbruk

ANNONS