Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IFK Göteborgs Victor Wernersson kom in mot Norrköping på måndagskvällen.  Bild: SIMON HASTEGÅRD
IFK Göteborgs Victor Wernersson kom in mot Norrköping på måndagskvällen. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Mattias Balkander: Rätt val av IFK med Wernersson

Victor Wernersson står aldrig över matcher. Mot IFK Norrköping gjorde han det. Lämpligt nog ihop med en hel drös ordinarie IFK-spelare. Det gör IFK Göteborgs fullt logiska markering mot den kommande Mechelen-spelaren mindre dramatisk.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Historier ska berättas från början. I det här fallet är det snabbt gjort. Victor Wernersson har i IFK Göteborg fått liv i en avstannad karriär och såg, precis som många andra fotbollsspelare, mot kontraktslängdens slut en möjlighet att flytta utomlands.

LÄS MER: Efter övergångsturerna – Wernersson bänkas

I vintras lyckades den aktuella klubben – belgiska Mechelen – dock inte komma överens med IFK Göteborg om övergångssumman varför Victor Wernersson blev kvar i Blåvitt och i upptakten av fotbollsallsvenskan i vanlig ordning bidragit med stabila insatser.

När så sex månader återstod av vänsterbackens kontrakt och intresset från Mechelen kvarstod for Wernersson ihop med agenten till Belgien för att göra klart den stundande övergången.

Problemet var bara att han glömde meddela sin nuvarande arbetsgivare IFK Göteborg om denna plan.

Inte nog med det.

Fördömde tidigt spelaren

Förutom att sportchef Kennet Andersson inte visste var hans kontrakterade vänsterback befann sig dök det blivande Belgienproffset heller inte upp på söndagens matchförberedande träning inför bortamatchen mot IFK Norrköping.

Det är långt ifrån okej.

Nyligen lämnade högerbacken Nzozi Toko IFK Göteborg. Det gör att tillgången på ytterbackar i klubben är begränsad. Efter Victor Wernerssons okloka agerande vid övergången till Mechelen, för vilka han redan har presenteras, ställs den blåvita klubbledningen med Max Markusson i spetsen inför ett pedagogiskt vägval.

LÄS MER: Wernersson saknades på Blåvitts träning

Straffa den aktuella spelaren, som ju ändå ska lämna vid årsskiftet, med en längre avstängning eller blunda för förseelsen och nöja sig med tillsägelse.

Många supportrar tog tidigt ställning för klubben IFK Göteborg och fördömde Victor Wernerssons beteende.

Frågan är om klubben både sportsligt och ekonomiskt har råd att fullfölja den tankegången med 24 omgångar kvar?

I min värld är det viktigt att markera. Fotbollsbranschen är i många stycken spelarnas marknad. För att ageranden likt Wernerssons inte ska upprepas bör spelaren få ett kännbart straff. Det kan röra sig av allt från löneavdrag till avstängning.

Sparar på krutet till torsdag

Risken är att Blåvitt skjuter sig själv i foten om en eventuell avstängning blir långvarig.

Att han inte startade mot IFK Norrköping var däremot helt rätt.

Att han kom in var en tydlig indikation på hur IFK Göteborg tänker agera framöver.

Att döma av kommentarerna efteråt har klubben godtagit spelarens förklaring och ursäkt.

LÄS MER: Wernerssons egna ord om frånvaron: ”Blev strul på vägen hem”

Jag tror att det är rätt väg att gå.

Själva matchen slutade som väntat, även om IFK Göteborg genom ”Pakas” 1-1-kvittering i andra halvlek skakade liv i matchen. Poya Asbaghis val att vila Tobias Sana och starta med Hosam Aiesh och Giorgi Kharaishvili på bänken visar bara på hur viktig IFK-tränaren anser att torsdagens cupsemifinal mot Elfsborg i Borås är.

LÄS MER: Blåvitt vilade storstjärnorna – föll mot serieledaren