Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: CARL SANDIN
Bild: CARL SANDIN

Wernersson saknades på IFK Göteborgs träning

Först reste han iväg utan IFK Göteborgs vetskap. Sedan hann han inte hem i tid till lagets söndagsträning.
Victor Wernerssons framtida flytt till belgiska Mechelen har rört upp känslor.
– Det handlar om hyfs. Och att han missar en träning är, diplomatiskt sagt, inte optimalt, konstaterar sportchef Kennet Andersson.

Victor Wernersson kom till IFK Göteborg som en stukad spelare i januari 2018. Utlandsäventyret i danska Vejle BK hade varit en mardröm.

– Jag tror inte att tränaren visste vem jag var när jag kom dit. Det var där det sket sig. Jag fick veta att han visste vem han var, men det gjorde han inte. Han kallade mig "Igor" när jag kom dit, har Wernersson tidigare berättat för GP.

LÄS MER: "Tränaren kallade mig Igor – visste inte vem jag var"

Två och ett halvt år senare har Victor Wernersson vuxit ut till en blåvit nyckelspelare. Det är faktiskt ingen annan spelare som har noterats för fler allsvenska framträdanden under tränaren Poya Asbaghis ledning.

Snart tar 24-åringen dock avsked av IFK Göteborg. Under lördagen presenterades han av belgiska Mechelen. På bilder poserade han i deras tröja.

– I mitt första professionella lag spelade jag också i gult och rött (Syrianska). Jag gillar de färgerna, jag känner mig redan som hemma, sa Wernersson till klubbens hemsida.

Övergången kommer, i alla fall som det ser ut nu, att genomföras efter säsongen. Victor Wernerssons kontrakt med IFK Göteborg löper ut då så han kan lämna som Bosman.

Flytten är ett logiskt karriärsteg att ta, kan tyckas. Särskilt med tanke på Wernerssons fina utveckling. Flytten har dock rört upp en hel del känslor.

För det första reste Victor Wernersson, under lördagen, ner till Belgien utan IFK Göteborgs vetskap. För det andra var han inte tillbaka i tid till klubbens söndagsträning – det sista fotbollspasset innan måndagens stormöte med IFK Norrköping.

– Jag vet inte var han är, konstaterar sportchef Kennet Andersson.

Han sitter inne i Kamratgårdens lobby.

– Jag vet var han var i går, då var han i Belgien ...

... men nu vet du inte var han är?

– Nej.

Hur ser du på det?

– För att uttrycka mig lite diplomatiskt: Inte optimalt.

Du visste inte heller att han skulle åka till Belgien och göra klart med Mechelen?

– Nej. Jag visste att det finns en kontakt och att han, helt naturligt i den här fotbollsvärlden, sökte sig ut i Europa. Det är inga konstigheter alls. Vi har haft en bra dialog om det och vi känner att vi verkligen har lagt manken till när vi erbjöd honom en förlängning i dessa tider. Det är jag övertygad om att han känner också. Så är det. Och att man pratar med en annan klubb när det är mindre än sex månader kvar på kontraktet – det är inte konstigt. Så är reglerna.

Med i matchtruppen – men kommer han spela?

De är ju det. Med mindre än ett halvår kvar på kontraktet får en spelare börja prata med andra klubbar.

– Det som inte är optimalt är känslan att inte veta och att genom Mechelens sportchef få reda på att han är där. Sedan är det inte heller optimalt att han inte hinner hem i tid för att vara med på en träning dagen innan en match, fortsätter Kennet Andersson.

Vet du om han kommer hinna hem i tid till matchen?

Kennet Andersson rycker på axlarna.

– Jag vet inte var han är.

IFK Norrköping–IFK Göteborg har avsparkstid 19.00, på Östgötaporten, under måndagskvällen. Det ska tilläggas.

Så också att Victor Wernersson i alla fall finns med i den matchtrupp som tränaren Poya Asbaghi har tagit ut.

– Det ska bli intressant att se hur han hanterar det här. Han är fortfarande med oss i ett drygt halvår till. Och han kommer behövas. Vi har redan tappat Toko (Nzuzi) och vår ytterbacksbesättning är inte den bredaste i allsvenskan. Victor behöver visa 100 procent professionalism och det räknar vi med att han kan göra, säger Asbaghi.

Hur resonerar du kring att spela en spelare som är klar för en annan klubb?

– Det är tudelat. Vi räknar inte med att alla som är i dagens trupp ska vara här nästa år, det är en dela av fotbollen, men vi räknar med att man ska vara 100 procent professionell. Klarar en spelare av det är han uttagningsbar som alla andra.

Tillbaka till Kennet Andersson.

Har du haft någon kontakt med honom under de senaste dagarna?

– Nej.

– Jag har kontakt med hans agent innan och vi har haft en bra dialog. Inget konstigt alls. Men det känns lite snopet att man får reda på det genom sportchefen. Regler är en sak, det här är mer hyfs.

Lade fram ett nytt kontraktsförslag – fick nej

Kennet Andersson suckar.

– Känslan att se en spelare under kontrakt i en annan klubbs tröja – den är inte bra. Men då är det mer Blåvitt-hjärtat som pratar än det mer professionella som vet att det kan vara såhär.

Kommer ni vidta några åtgärder mot honom? Böter till exempel?

– Jag pratade lite kort med spelarrådet och det känns som att de vill ta hand om det. Jag är inte så mycket för böter. Jag tror att han känner själv att han kanske behövde göra det här, att åka dit, men att rådgivningen kanske har spruckit litegrann. För jag känner inte igen Victor i det här. Vi har varit väldigt öppna med situationen. Både med att vi vill ha honom kvar, han har varit tacksam, men han har också varit väldigt öppen tillbaka och sagt att han funderar. Vi har haft en jättebra dialog.

Tror du att det kan bli aktuellt med en försäljning i sommar eller kommer han helt givet vara kvar säsongen ut?

– Vi behöver honom. Och med mindre än ett halvår kvar är förhandlingsläget inte ... det är inte så stora siffror som kommer ticka in om ifall att.

Om Mechelen kommer med ett bud då? Blir det ett ”nej” oavsett vad?

– Det känns långt borta när vi ser vad vi har. Vi har räknat med att han ska vara här i år för han har kontrakt. Punkt. Sedan hade vi önskat att förlänga med honom dessutom.

Har Mechelen gjort något försök att köpa honom?

– Nej. Jag hade inte hört någonting från dem förrän igår (lördag). Det var första kontakten.

Vad gäller förlängningsdiskussionerna med Wernersson säger Kennet Andersson:

– Vi har försökt förlänga sedan nyår, men inte lagt fram ett förslag förrän en dryg månad sedan.

Victor Wernersson tackade alltså nej till det – för att i stället göra klart med belgiska Mechelen. Där kommer han bland annat bli lagkamrat med den tidigare IFK Göteborg-spelaren Gustav Engvall.

Enligt Kennet Andersson är Victor Wernersson med på spelarbussen till Norrköping.

GP har sökt Victor Wernersson och hans agent Blash Hosseini utan resultat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.