Pixbos tränare lämnar i protest mot förslag om sänkt lön

I onsdags meddelades att Pixbos huvudtränare för damlaget, Jonas Gustafsson, till nästa säsong har valt att säga upp sitt kontrakt. Nu rapporterar Härryda-Posten att det är på grund av att klubben har velat sänka hans lön.
– Från nästa säsong förväntades det att jag skulle gå ner kraftigt i ersättning, säger Gustafsson.

ANNONS
|

Med ett svenska cupen-guld i bagaget och chans på SM-guldet i april har Jonas Gustafsson varit en viktig kugge i bygget kring Pixbos damlag.

– Hans framgångsfaktor är framför allt att han är otroligt duktig på innebandy och kan det mesta av det man behöver kunna i vår sport och att han har jobbat otroligt hårt och lagt mycket tid på att det ska bli så, säger Peter Runnestig, elitansvarig hos Pixbo.

Nu rapporterar Härryda-Posten att klubben velat sänka Gustafssons lön.

– Kraven på en elittränare idag är höga. I ett topplag som Pixbo måste kravbilden gå hand i hand med de förutsättningar som finns att göra jobbet, säger Jonas Gustafsson och berättar att han under två år har vart att arbeta halvtid vid sidan om innebandyn för att det ska gå ihop ekonomiskt.

ANNONS

– Från nästa säsong förväntades det att jag skulle gå ner kraftigt i ersättning, vilket då innebär att jag behöver arbeta heltid för att få det att gå ihop.. Då blir det omöjligt för mig att fortsätta leda laget med det arbetet som jag tycker har visat sig vara framgångsrikt. Och sen är det ju så, jag älskar ju det här laget och är väldigt tacksam över att få ha arbetat tillsammans med alla ledare och spelare. Det handlar om krav och förutsättningar, säger Gustafsson.

Pixbo: ”Vi förhandlar om många kontrakt just nu”

Pixbos damlag i SSL har bitvis varit mer sportsligt framgångsrikt än herrlaget. När Härryda-Posten frågar elitansvariga Peter Runnestig om föreningen även sänker herrtränarnas ersättning blir svarat att klubben för närvarande förhandlar om många kontrakt.

Damlaget har under Gustafssons ledning varit väldigt framgångsrikt. Sänker ni herrtränarens lön till nästa säsong också?

– Vi har en tuff situation ekonomiskt så klart efter vår pandemin, så det kommer påverka dom flesta eller oss alla på olika sätt. Absolut, så kommer det säkert vara, vi har inte kommit dit än i och med att vi inte sitter i den akuta situationen riktigt än, säger Peter Runnestig.

Så inom föreningen pågår det omförhandlingar av kontrakt och löner?

ANNONS

– Ja precis, det behöver inte bara vara löner utan kontrakt över lag, det är så elitverksamheten ser ut där vi jobbar med det hela tiden egentligen kan man säga.

Är den tuffa ekonomiska situationen den enda anledningen till att ni vill sänka hans lön?

– Vi vill ha kvar Jonas, det har vi varit tydliga med, men det var fler delar i kontraktet som vi inte var överens om. Men det var ju en del av det absolut.

Peter Runnestig ser ingen kortsiktig risk för damlagets framgångar när Gustafsson är på väg bort eftersom han fortsätter säsongen ut. Annat är den långsiktiga konsekvensen.

– Långsiktigt är svårt att säga med tanke på att vi så klart försöker hitta ersättare inför nästa säsong, säger Runnestig.

På fredag spelas nästa match på vägen för Pixbos damlag till Avicii arena och SM-guldet.

LÄS MER:Torslanda HK:s damer stoppas från uppflyttning – av egna klubben

LÄS MER:Pixbo vinner svenska cupen i innebandy

ANNONS