Öisbrottaren utvisas - flygs till Afghanistan

I torsdags väckte Migrationsverkets besked hoppet för tusentals afghaner att slippa utvisas. Men dagen efter bussades en grupp – bland annat Öisbrottaren Mustafa Nauibi – till Märsta.  ​– De säger att flyget går på måndag, säger Mustafa.

ANNONS
|

GP har flera gånger skrivit om Mustafa Nauibi. Han bor i Vänersborg hos sin ”svenska mamma” Lena och pendlar till Göteborg fem dagar i veckan för att brottas med Öis. Men i slutet av oktober kom polisen och hämtade honom och han fördes till förvaret i Kållered där han låstes in i väntan på utvisning.

LÄS OCKSÅ: Öisbrottaren hotas av utvisning

I torsdags, när Mustafa suttit inlåst i 50 dagar, kom nya riktlinjer från Migrationsverket, som konstaterade att säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats och att de afghaner i Sverige som fått avslag därmed skulle få göra en ny ansökan.

ANNONS

– Jag är jätteglad idag. Jag är en helt annan person jämfört med igår. När jag hörde om detta var det som att det gick ström genom kroppen, jag fick energi igen, sa Mustafa då.

LÄS OCKSÅ: Öisbrottaren ska utvisas - beskedet ger nytt hopp

Hämtades av polis

Men dagen efter hämtades han plötsligt av polis och fördes med buss till ett transitförvar i Märsta, där en grupp afghaner från olika delar av Sverige samlats ihop.

– Personalen sa, ”vet du att du ska åka på måndag?” De säger att flyget går på måndag, men jag har ingen aning. Jag somnade med nytt hopp i torsdags, men nu känns det som att de lurat mig, säger Mustafa.

GP har varit i kontakt med Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer och ställt frågan hur de berörda afghanerna ska hinna göra en ny asylansökan när de dagen efter de nya riktlinjerna bussades iväg till Märsta – och nu har fått besked att de ska utvisas redan på måndag.

– Den sökande har dygnet om och innan avresan sker möjlighet att ansöka om verkställighetshinder. Sökande måste själv inkomma med ansökan och då tar Migrationsverket, i enlighet med den lagstiftning som finns (kap.12 i utlänningslagen), ställning till om det finns nya skyddsskäl som inte anförts tidigare. Det kan också vara nya omständigheter som gör att avvisningen eller utvisningen inte ska genomföras. Nya omständigheter kan exempelvis vara bedömningen av ett förändrat säkerhetsläge, svarar Beijer i ett mejl.

ANNONS

Riskerar att dödas av talibaner och IS

Mustafa Nauibi är hazar, en folkgrupp som enligt Migrationsverket är extra utsatt för dödligt våld i Afghanistan. Migrationsverket skriver i sin rapport att hazarer riskerar att dödas av både talibaner och IS-anhängare som ser shiamuslimer som Mustafa Nauibi som mindre värda. En hotbild som Migrationsverket nu säger ska tas med i bedömningen när asylärenden avgörs. Ändå har alltså ett antal afghaner nu fått besked om att de snabbt ska transporteras ut ur Sverige och till Afghanistan.

– Han och de andra har möjlighet att ansöka om verkställighetshinder. Generellt är det så att alla hazarer inte har skyddsskäl, utan det är fortfarande de individuella skyddsskälen och omständigheterna som prövas. Det har inte ändrats i och med den nya bedömningen av säkerhetsläget i Afghanistan. Men att man tillhör en utsatt folkgrupp ska vägas in bland övriga omständigheter när man bedömer skyddsbehovet i varje enskilt ärende, svarar Beijer.

– Flera av de afghaner som nu bussats till Märsta har gjort en anmälan om verkställighetshinder men fått avslag nästan direkt. Varför?

– Det är fortfarande en individuell bedömning av skyddsskäl och verkställighetshinder som görs. Alltså finns inget generellt verkställighetshinder eller en automatisk inhibition för de afghaner som har ett laga kraft vunnet beslut om att de ska återvända till sitt hemland. Ett beslut om avslag på en sådan ansökan om verkställighetshinder kan också överklagas till Förvaltningsrätten, skriver Fredrik Beijer till GP.

ANNONS

Svenska mamman förtvivlad

Mustafa Nauibis svenska mamma Lena Hummerhielm är förtvivlad.

– Han fick inte ens ringa mig när de kom och hämtade honom. Han frågade flera gånger, men de sa bara nej, och jag hörde ingenting förrän på kvällen när de kommit till Märsta. Det är under all kritik, tycker jag, säger hon.

ANNONS