Öisbrottaren ska utvisas - beskedet ger nytt hopp

Migrationsverket har i dag ändrat sin bedömning om säkerhetsläget i Afghanistan. Det betyder att utvisningshotade afghaner i Sverige kan få söka asyl på nytt. Beskedet väcker hoppet för Öis brottare Mustafa Nauibi.

ANNONS
|

Han har suttit inlåst i Migrationsverkets förvar i 50 dagar nu, Mustafa Nauibi. Från att ha levt ett liv i frihet, och brottats med klubbkompisarna i Öis fem dagar i veckan, är han numera tvungen att sitta i förvaret och vänta på att utvisas – utan att veta när det ska ske.

– Jag är orolig varje timme, varje minut för vad som ska hända. Jag vet ingenting. Varje gång jag hör att det kommer en bil så börjar kroppen skaka. Jag vet ingenting om min framtid, sa Mustafa när GP hälsade på i slutet av oktober.

Men på torsdagen kom ett besked från migrationsverket som kan ge Mustafa, och tusentals andra afghaner, nytt hopp om att få stanna i Sverige. Säkerhetsläget i Afghanistan bedöms nämligen ha förvärrats de senaste två åren. Väpnade konflikter härjar över så gott som hela landet och folkgruppen hazarer, som Mustafa Nauibi tillhör, är extra utsatta för våldet. Den nya bedömningen innebär att afghaner som fått avslag kan göra en ny asylansökan – där den förvärrade hotbilden tas med i bedömningen.

ANNONS

– Det var en afghan här som ropade imorse ”de pratar om oss på nyheterna!” Och jag såg att det var en svensk man som pratade och då visste jag att det var sant. Innan har man ändrat reglerna för gymnasieelever, men nu handlar det om mig, säger Mustafa när GP når honom i förvaret.

Efter att ha tappat allt mer hopp under tiden som inlåst vågar han nu hoppas på framtiden igen.

– Jag är jätteglad idag. Jag är en helt annan person jämfört med igår. När jag hörde om detta var det som att det gick ström genom kroppen, jag fick energi igen, säger Mustafa.

Beskedet innebär alltså inte att Mustafa får stanna, men det ger honom en förnyad chans att få sin ansökan prövad – och framför allt hoppas han att få slippa vara i förvaret under tiden.

– Det viktigaste är att jag får vara i frihet och träffa min svenska familj och träna, säger MustafaNauibi.

ANNONS