Göteborgsvarvet behöver inte betala tillbaka pengarna för anmälningsavgiften för det inställda loppet under pandemin 2021.
Göteborgsvarvet behöver inte betala tillbaka pengarna för anmälningsavgiften för det inställda loppet under pandemin 2021. Bild: CARL SANDIN

Nya domen: Göteborgsvarvet slipper betala tillbaka pengar

Löparna fick inte pengarna tillbaka när Göteborgsvarvet ställdes in under coronapandemin.
Göteborgs friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen.
Nu har två domstolar gått på arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna.

ANNONS
|

Göteborgsvarvet 2021 ställdes på grund av coronapandemin in. Men de löpare som anmält sig fick inte tillbaka pengarna som de betalat i anmälningsavgift. Sedan dess har Konsumentombudsmannen (KO) haft en tvist med Varvetarrangören Göteborgs friidrottsförbund.

KO stämde friidrottsförbundet och ansåg att de skulle betala tillbaka pengarna. Men patent- och marknadsdomstolen valde att gå på friidrottsförbundets linje. De ansåg att pengarna inte behövde betalas tillbaka.

– Jag tycker att det är klart att man inte kan ta betalt för någonting och sen inte genomföra det och sen inte ge tillbaks pengarna, har Pär Magnusson, processråd på Konsumentverket tidigare sagt till GP.

ANNONS

Slipper betala tillbaka

KO valde då att överklaga domen till patent- och marknadsöverdomstolen. De har nu beslutat att gå på samma linje som sin underinstans och förbundet behöver alltså inte betala tillbaka anmälningsavgifterna.

– Vi är självklart jätteglada över att domen har kommit och att den ger oss förutsättningar för att fortsätta vårt arbete med att kunna utveckla föreningslivet, sade förbundschef Eva-Lena Frick när den tidigare domen föll.

KO ska dessutom betala förbundets rättegångskostnader på 275 000 kronor.

Enligt patent- och överdomstolen får domen överklagas till högsta domstolen.

LÄS MER:Göteborgsvarvet frias – behöver inte återbetala

LÄS MER:Se sändningen från Göteborgsvarvet

LÄS MER:Högt tryck på Göteborgsvarvet – lockar fler tjejer

ANNONS