Ny svensk medaljmiss – Johaug vann efter drama

Det fanns stora förhoppningar om svenska medaljer i längdspåren. Det blev i stället ett ny fiasko och en ny seger för Therese Johaug – efter stor dramatik.
– Jag är glad över min prestation även om det inte räckta till medalj som var det jag hade som dröm, säger Ebba Andersson till Discovery.

ANNONS
|

I lördagens skiathlon blev Frida Karlssons femteplats den största svenska framgången och besvikelsen var stor i det svenska lägret.

När det var dags på 10 kilometer klassiskt fanns det stora förhoppningar om en bättre tävling och medaljer för Ebba Andersson och Frida Karlsson.

Det dock slutade i en ny svensk medaljmiss.

Frida Karlsson var aldrig nära och när det såg ut som att Ebba Andersson plockade in tid på täten började hon tappa igen.

– Jag misstänker att våra svensk damer har haft lite för dåligt material i dag, säger Discoverys expert Peter Larsson.

LÄS MER:Frida Karlsson trotsade landslagsläkarens råd

Karlsson fick hjälpas upp efter målgång

Karlsson var precis som i lördags utpumpad när hon korsade mållinjen. Svenskan fick tas om hand av ledare för att kunna lämna målområdet.

ANNONS

Det blev dock dramatiskt om segern. Therese Johaug var som vanligt storfavorit och norskan gick ut tidigt. Hon tog en stor ledning i mål men jagades av finskan Kerttu Niskanen. Och det blev en kamp in på mållinjen.

Niskanen var bara 0,4 sekunder efter Johaug i mål som kunde fira sitt andra OS-guld i Peking. Det blev finskt även på tredje plats genom Krista Pärmäkoski.

– Det var helt förfärligt! Du ser klockan gå och undrar hur långt det är egentligen till mål, säger Johaug till Discovery om sekunddramat som hon följde från målfållan.

– Jag kände mig egentligen väldigt bra i dag, jag kände att jag lyckades fördela krafterna rätt och lyckades ta många sekunder på slutet. Jag hade som mål att ta en individuell guldmedalj och nu har jag tagit två, säger Johaug.

Bästa svenska blev Ebba Andersson på en sjätteplats, 50 sekunder efter Johaug, och Frida Karlsson slutade tolva. Emma Ribom slutade på 19:e plats och Charlotte Kalle på 20:e.

Nöjd trots medaljmissen

Trots medaljmissen var Ebba Andersson nöjd när hon träffade media efter målgång.

– Jag är glad över min prestation även om det inte räckta till medalj som var det jag hade som dröm. Jag upplevde när jag gick ut på andra varvet att jag egentligen hade bra med krafter men distansen och höjden tar ut sin rätt. Pang så är det inte samma goda känsla längre. Men jag är betydligt mer glad och nöjd jämfört med det senaste loppet, säger hon till Discovery.

ANNONS

Charlotte Kalla hade inte samma goda känsla som Andersson,

– Jag är förvånad över att det känns så dåligt som det gör i dag, säger Charlotte Kalla till Discovery.

Även Emma Ribom berätta om en tuff dag i spåret.

– Det är nog det tuffaste jag gjort. Det är krävande där ute. Det är så himla lätt att kliva över gränsen i dag och då blir det riktigt jobbigt. Det är inte lätt att balansera det.

ANNONS