Frida Karlsson får hjälp av Ebba Andersson efter målgången i milloppet i OS.
Frida Karlsson får hjälp av Ebba Andersson efter målgången i milloppet i OS. Bild: Henrik Montgomery/TT

Frida Karlsson trotsade landslagsläkarens råd

Frida Karlsson fick rådet att hålla sig borta från träningsspåren efter att ha svimmat efter OS-skiathlonen. Det struntade hon i – och var helt slut också efter 10 kilometer klassiskt.
– Men det var ingen tvekan om att hon skulle åka i dag, säger landslagsläkaren Jan Wall.

ANNONS

Tv-bilderna såg otäcka ut. Men Jan Wall försäkrar att det inte var någon fara med Frida Karlsson efter målgången på 10-kilometersloppet där hon slutade tolva.

En helt utpumpad Karlsson, med fullt av slem runt munnen, hade svårt att få luft. Hon fick snabbt hjälp av landslagskompisen Ebba Andersson och sedan också av de svenska ledarna. Jan Wall var en av dem som stöttade Karlsson ut ur målfållan i Zhangjiakou.

– För Frida hamnar det (slemmet) ofta runt munnen på henne. Vi vanliga motionärer spottar ut det, men de här åkarna använder sin fulla fysik under loppet så de blåser inte ut det lika mycket som vi vanliga dödliga gör, säger Wall.

ANNONS

– Men i dag var det ingen större fara.

Inte återhämtad

Efter lördagens första OS-lopp, skiathlonen, var Frida Karlsson ännu mer slutkörd och svimmade bland annat. Med facit i hand hann 22-åringen inte återhämta sig i tid till torsdagens tävling.

Borde hon ens ha startat? En bra fråga, säger läkaren Jan Wall:

– Jag kan inte göra den bedömningen nu. Hade hon varit på pallen så hade det ju varit värt det.

– De är ju vana att ta ut sig, de är vana att åka lopp tätt inpå varandra. Nu var det extremt i skiathlonen med Frida, hon var helt utpumpad. Ganska snart på kvällen skrattade hon och var glad, men jag tror ändå att det har satt sina spår i dagens lopp.

Stafett väntar

Problemet med elitidrottare är att det är svårt att stoppa dem i viktiga mästerskap och tävlingar. Wall försökte få Karlsson att ta det lugnt efter skiathlonloppet.

– Jag sade till Frida efter skiathlonen ”nu vill jag att du tar det lugnt i morgon och inte åker till spåret”. Men hon var här ändå. De vill så gärna, säger Wall.

– Om man har kommit till ett OS, om man har tagit sig hit, så vill man ge allt. Det är det de gör, det är inget konstigt med det.

ANNONS

Nu gäller det att försöka få Karlsson att återhämta sig de kommande dagarna, för att bli redo till lördagens stafett.

ANNONS