Marta har nu spelat sin sista VM-match i karriären.
Marta har nu spelat sin sista VM-match i karriären. Bild: Aisha Schulz/AP/TT

Marta hyllas efter VM-sortin: Arvet lever vidare

Marta, en av de främsta kvinnliga fotbollsspelarna genom tiderna, har spelat sin sista match i VM-sammanhang.
– Marta slutar här. Men damfotbollen i Brasilien slutar inte här, säger hon.

ANNONS
|

Den 37-åriga anfallaren gjorde sitt första VM för 20 år sedan. Sedan dess har det blivit ytterligare fem VM-turneringar för superstjärnan.

I den sista gruppspelsmatchen, mot Jamaica, i VM i Australien och Nya Zeeland var seger ett måste för Brasilien. Då fick skyttedrottningen Marta chansen från start för första gången i turneringen. Det hjälpte dock inte – matchen slutade 0–0 och Brasilien är utslaget i VM.

– Det är svårt att prata nu. Det här trodde jag inte ens i min värsta mardröm. Brasilien ber om förnyelse, och den är på gång. Jag är den enda äldre i laget, de flesta andra är unga talanger. Jag slutar här men de fortsätter, säger Marta enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Resultatet innebar att Brasilien missade VM-slutspel för första gången på 28 år.

– Hennes arv lever vidare. Det slutar inte här. Marta är en kvinna som kommer att fortsätta att inspirera nya generationer och inte bara min generation, säger lagkamraten Ary Borges till AP.

Historiens främsta VM-målskytt

Marta gjorde klart redan före VM i Australien och Nya Zeeland att årets VM blev hennes sista. Det blev inga mål i hennes sjätte och sista VM, men 17 VM-mål under karriären gör henne till den främsta VM-målskytten genom tiderna både på dam- och herrsidan. Trots uttåget ur VM ser legendaren positivt på framtiden för damfotbollen.

– Jag är tacksam för möjligheten att ha fått spela i ett VM till, och jag är väldigt glad över vad som händer med damfotbollen i världen, säger Marta.

"Damfotbollen har växt"

Enligt Marta har de lägre rankade lagen helt enkelt kommit ikapp Brasilien och de andra topplagen.

– Vi brukade se lag som gjorde sju eller åtta mål i VM-matcher, det gör vi inte längre. Damfotbollen har växt och det är lönsamt, säger hon och låter förstå att hon inte ändrat sig om framtiden:

– Marta slutar här, det blir inget mer VM för Marta.

Marta är dock försäkrad om att det finns tillräckligt med stöd för att damfotbollen i Brasilien ska leva vidare, och att nya stjärnor kommer att växa fram.

ANNONS

– Damfotbollen slutar inte här. Damfotbollen i Brasilien slutar inte här. Det måste vi förstå, säger hon.

I damallsvenskan har Marta representerat Umeå IK, Rosengård och Tyresö. På meritlistan har hon bland annat dubbla OS-silver, ett VM-silver, sju SM-guld och en Champions League-titel (på den tiden hette turneringen Uefa Women's Cup).

LÄS MER:Sundhages fiasko: Brasilien ute ur VM

LÄS MER:Caroline Seger skippade mixade zonen: ”Tom på energi”

LÄS MER:Sverige vann VM-gruppen efter vinst mot Argentina

ANNONS