Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Madelene Sagström berättar om sexuella övergreppet

Golfstjärnan Madelene Sagström utsattes för ett sexuellt övergrepp som barn. Nu väljer hon att genom ett samarbete med LPGA-touren berätta om vad hon varit med.
– Min förhoppning är att jag ska nå ut till någon, säger 28-åringen till Sportexpressen.

Det var när den svenska golfstjärnan Madelene Sagström var sju år som hon bjöds över till en familjevän och då blev utsatt för ett sexuellt övergrepp. Hon var sedan tyst om det som hände i 16 år.

Nu berättar hon i en video på sociala medier i samarbete med LPGA-touren om händelsen och varför hon 2017 för första gången berättade på sociala medier om vad hon varit med om.

– Jag minns när jag satt på ett hotellrum och inte kunde sluta gråta. Jag var så fokuserad på att förbereda mig för den kommande säsongen. Men jag kände att jag inte kunde hålla hemligheten inom mig längre. Jag behövde berätta för någon om det som jag hade hållit för mig själv i 16 år, säger 28-åringen i videon.

LÄS MER: Sörenstam: "Det har jag inga planer på"

Berättade för tränaren

Hon säger att det största anledningen till att hon inte sa något under 16 år var skam. Sagström berättar att hon började hata sin kropp efter övergreppet.

– Jag kunde inte ens smörja in mina ben med lotion för att jag hatade min kropp så mycket.

Golfen blev en fristad för henne.

– Jag blev verkligen fast i golfen och det var en räddning. Jag kunde gå in i den världen och när jag spelade bra mådde jag bra.

2016 märkte Sagströms tränare Robert Karlsson att hon hade svårt att hantera sin känslor på golfbanan och han uppmanade henne att ta reda på varför det blev så. Då kom övergreppet upp i hennes huvud och hon valde att berätta för Karlsson vad hon varit med om.

– Jag såg att det var en befrielse för henne att prata om det, säger Karlsson i videon.

Sagström berättar att hon efter att ha berättat kände sig starkare än tidigare och började spela bättre. I januari 2020 vann hon sin första seger på LPGA-touren.

Madelene Sagström. Bild: Göran Söderqvist
Madelene Sagström. Bild: Göran Söderqvist

LÄS MER: Göran Zachrisson, 82, nobbas av SVT och Viasat

Vill hjälpa andra

För Sportexpressen förklarar hon varför hon väljer att berätta om vad hon gått igenom.

– Jag tror att det är ett ämne som inte går att prata för mycket om och jag vet att mina kanaler och min status har vuxit de senaste åren, så jag visste att jag kunde nå en större publik genom att prata om det igen. Hela syftet är att dela det och kunna visa att många går igenom tuffa saker, men det är okej. För för mig har det hjälpt mycket att prata om det. För någon annan kanske det är något annat, men människor inte är ensamma i det även om jag kände mig väldigt ensam när jag växte upp.

Sagström säger att det nog hade hjälpt henne när hon var yngre om fler som varit utsatta för övergrepp pratat om det.

– Då hade jag nog inte känt mig lika ensam. Min förhoppning är att jag ska nå ut till någon. Meningen med det är bara att vara en röst för någon som kanske inte har hittat sin röst än.

LÄS MER: Så klarar sig golfbanorna i Göteborg i vinterkylan

Madelene Sagström

Född: 13 november 1992 (28 år).

Från: Enköping.

Meriter: En seger på LPGA-touren, tre segrar på Symetra Tour, undertouren till LPGA, 2016. Med i Europas Solheim Cup-lag 2017.

Världsrankning: 62.

(TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.