Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Ludwigson klar för Hammarby – för en halv miljon

På torsdagen bekräftade de inblandande parterna Öis försäljning av Gustav Ludwigson till Hammarby IF. Ett treårskontrakt är påskrivet, övergången gäller från 1 januari.
– Jag känner att det är dags att ta nästa steg i karriären, säger Gustav Ludwigson.

Han hade ryktats till en mängd allsvenska klubbar – men efter ett besök på Tele2 arena intensifierades rapporteringen kring Gustav Ludwigsons framtid.

LÄS MER: Gustav Ludwigson klar för Hammarby

På torsdagsförmiddagen bekräftade de inblandade parterna officiellt att det blir just i Hammarby som Ludwigson spelar 2020 – något GP kunde berätta förra veckan. Kontraktet är skriver på tre år och börjar gälla 1 januari 2020.

– Det har varit en lång process, ett antal klubbar som har varit intresserade. Både ”Gurra” och vi har varit måna om att han spelar året ut med oss. Vi har varit tydliga med det i förhandlingarna. Det har aldrig varit aktuellt med något annat. Det har begränsat oss i de bud vi har fått, säger Öis ordförande Joacim Nordh.

Det är alltså först efter säsongen som flytten går till Stockholm – och Örgryte kommer således få behålla 25-åringen under hösten.

– Både vår och Örgrytes utgångspunkt har hela tiden varit att utvecklingskurvan ska fortsätta i Öis under hösten och det känns oerhört bra att vi i Hammarby kommit till den position att vi kan vara så här pass tidigt ute med att planera vår framtid, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson till Hammarbys hemsida.

Möjlighet till bonus och del av vidareförsäljning

Gustav Ludwigson har hittills gjort nio mål och fem assist och leder Örgrytes interna skytteliga i överlägsen stil.

– Jag är 25 år nu och känner att det är dags att ta nästa steg i karriären och pröva på spel i det jag anser vara Sveriges största klubb, säger Gustav Ludwigson.

Nyligen utsågs han till månadens spelare i superettan.

– Jag känner att jag kommer upp en nivå nu med spel i allsvenskan och ser fram emot det.

Anfallaren kom till Örgryte inför säsongen 2018 från division 2-klubben Sävedalens IF och satte redan första året stora avtryck i superettan då han gjorde elva mål och sex assist.

Hammarby ligger på femte plats i allsvenskan. Där får 25-åringen i första hand konkurrens av Muamar Tankovic och Nikola Djurjic. Laget tränas av Stefan Billborn.

– Gustav är en spelare vi följt på nära håll under en lång tid genom vårat scoutingteam. Han kom relativt sent i in Elitfotbollen och har haft en anmärkningsvärd utveckling de senaste två åren i Superettan, säger Jansson till klubbens hemsida.

Vill se Ludwigson i Öiströjan igen

Övergångssumman landar på cirka 500 000 kronor, erfar GP. I avtalet finns även en vidareförsäljningsklausul och möjligheter till bonus för Örgryte IS.

– Det vi kan se till är att Öis får ut som mycket som möjligt. Det tycker jag att vi har lyckats ganska väl med i det här sammanhanget. Vi ser ingen dramatik i att sälja, det är en naturlig del i verksamheten, säger Öis ordförande Joacim Nordh.

KRÖNIKA: En höst med Ludwigson värd mer än en miljon

Han utvecklar:

– Det är många intressenter. Vad Gustav vill har stor betydelse, agenten har viss påverkan, den klubben som vill ha spelaren och så vi själva. Det är ganska komplicerat. Vi är glada för Gustavs skull och hoppas att han tar på sig Öiströjan igen någon gång i framtiden.

Vad säger du till dem som tycker att försäljningssumman (en halv miljon kronor enligt GP:s uppgifter) är för låg?

– Jag kan inte gå in på innehållet i avtalet då det är sekretess mellan klubbarna men vad jag kan säga är att kickar alla delar in så blir det en bra affär för Öis. Hade vi fått bestämma själva hade vi velat ha lite mer. Det finns massa olika hänsyn att ta.

Hur ser du på den utköpsklausul som har funnits med i förhandlingen?

– Jag kan som jag sagt tidigare av sekretesskäl inte gå in på innehållet i avtalet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.