Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Mattias Balkander: En höst med Ludwigson värd mer än en miljon

Jag förstår de som reagerar. Hur kan knappt 500 000 kronor vara en korrekt prislapp på superettans hetaste spelare? Här är perspektivet viktigt: Vad hade Öis varit 2019 utan Gustav Ludwigson?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Så kunde det ha blivit. Ettårskontraktet efter övergången från Sävedalen omförhandlades under sommarfönstret 2018. I grova drag var alternativen då två, stanna kvar i Öis med en fast prislapp vid en framtida övergång eller testa lyckan som Bosman någon annanstans.

Det mynnade ut i ett tvåårskontrakt med en utköpsklausul.

Det är från den förhandlingen dagens reaktioner bör bottna.

Öis kunde mycket väl ha stått utan Gustav Ludwigson i superettan 2019.

Och utan Gustav Ludwigson hade Öis varit ett annat lag; knappast något för toppen – även om man helt säkert inte kan veta – och därmed inget för allsvenskan 2020.

Nu finns chansen och jag känner mig ovanligt klarsynt. Nej, en halv miljon kronor i ersättning för superettans kanske hetaste spelare är inte tillräckligt. Däremot är jag övertygad om att Gustav Ludwigson har bestämt sig. Han tänker ge allt för att försöka skjuta upp Öis i allsvenskan. Det har de senaste matcherna om inte annat visat.

Det är en hederssak, men också viktigt för CV:t.

Stenhårt jobb är höstens melodi

Vem vill bli ihågkommen för att jogga sig ur ett kontrakt?

Det har varit ett himla liv. Först tackade 25-åringen nej till ett redan framförhandlat miljonbud från IF Elfsborg, sedan dök han upp på Tele2 Arena och skrev på för Hammarby IF för mindre än halva pengen.

Därefter jobbade han, trots överenskommelsen med Hammarby, stenhårt och låg bakom Öis seger mot serieledande Varberg på Påskbergsvallen. Mot Halmstad gjorde han mål igen.

Jag tror att det kommer fortsätta så.

Öis pekar på det riktvärde om 800 000 kronor Föreningen Svensk Elitfotboll satt på spelare med Gustav Ludwigsons meritlista.

I det sammanhanget får de miljoner en eventuell allsvensk plats ger ses som viktigare än den aktuella mellanskillnaden på 300 000 kronor.

Dessutom är det så att hela den här historien bör ses utifrån vad som gällde i november och december 2018 när det nuvarande Öiskontraktet förhandlades fram.

Örgryte IS är skickligt på att vaska fram superettaprofiler. Sebastian Ohlsson 2016, Diego Montiel 2018 och Gustav Ludwigson i år.

Det är bra jobbat.

Sätter en slant på avancemang

Hitta och förädla. Ge förtroende och sälja vidare.

För Diego Montiel innebar det inte många kronor in på klubbkontot, för Ludwigson något mer.

Samtidigt är serietillhörigheten – superettan – ett bevis på något annat.

Öis måste i framtiden bli bättre på att ta betalt för sina spelare och skriva kontrakt som gör det möjligt, möjligen med något färre utköpsklausuler.

Från och med nu bör för övrigt all tillgänglig kraft läggas på det fina utgångsläge A-laget lett av Thomas Askebrand skaffat sig. Det är 12 matcher kvar, fyra poäng upp till serieledning – och Gustav Ludwigson är kvar i truppen.

Jag sätter en slant på en topp-treplacering.

Plus:

Gustav Ludwigson blir kvar i Öis året ut. Det är dagens bästa besked för alla rödblå.

Minus:

Självklart är Gustav Ludwigsons värde högre än 500 000 kronor.