"Loui Sands röst är jätteviktig"

För landslagsspelaren Loui Sand har det varit ett lidande att vara född i fel kropp. Idrotten bygger ofta på en tydlig könsindelning och att våga berätta om sina erfarenheter är jätteviktigt, enligt flera förbund.

ANNONS
|

- I en perfekt värld hade vi inte ens behövt diskutera det här. Men när samhället ser ut som det gör så är varje berättelse viktig, säger SofiaBKarlsson, utbildningsansvarig för jämställdhet och inkludering vid Riksidrottsförbundet (RF).

På måndagen meddelade Loui Sand att handbollskarriären kommer att avslutas, och att den nu före detta landslagspelaren ställt sig i kö för att få diagnosen könsdysfori.

ANNONS

- Jag har mått otroligt dåligt och alltid vetat vad det beror på – jag är född i fel kropp, säger Sand i en podcast.

Hjälper andra

Enligt SofiaBKarlsson är det viktigt att vi får höra historierna likt Loui Sands, som kan stärka andra och öppna upp för viktiga samtal om transpersoners villkor i idrotten.

- Att Loui väljer att berätta kan göra det lättare för andra som är i liknande situationer.

Dock poängterar hon att ansvaret inte ligger på en enskild individ utan på föreningar, tränare och ledare att skapa inkluderande idrottsmiljöer.

Annelie Salminen, ordförande i förbundet Transammans, instämmer:

- Varje person som syns och tar plats är viktig för helheten.

ANNONS

- Men det är också viktigt att man själv får bestämma hur mycket man vill berätta. Även om könsidentiteten är en stor del av livet vill man bli sedd för fler saker, som att man är handbollspelare till exempel, säger Salminen.

Går åt rätt håll

Rapporten "Hbtq och idrott" som gjordes av RFSL och RF 2013 visar att transpersoner känt sig ovälkomna inom idrotten som ofta bygger på en tydlig könsindelning. I rapporten framkommer det att ledare och tränare inte har tillräcklig kompetens inom området och att tävlingsregler och omklädningsrum inte alltid är inkluderande för transpersoner.

- Men trots att det finns mycket kvar att göra så går vi åt rätt håll. Fler pratar om det och fler vågar vara sig själva, säger Annelie Salminen.

- Flera föreningar och förbund har börjat utmana traditionella föreställningar om kön och vi hoppas att ännu fler gör det i framtiden. Idrotten kan göra stor skillnad, om vi hjälps åt, säger Karlsson.

ANNONS
TT

Fakta: Könsdysfori

En person med könsdysfori lider av att kroppen inte överensstämmer med den upplevda könsidentiteten och kan därför ha en önskan om könsbekräftande behandling.

För att erbjudas behandling inom den offentliga sjukvården krävs en medicinsk diagnos. För att fastställa en diagnos krävs en utredning vid något av de specialiserade teamen för könsdysfori i Sverige. Efter utredning tas ställning kring eventuell könsbekräftande behandling.

Källa: 1177.

Fakta: Loui Sand

Namnet: Döpt till Louise, men använder Loui som förnamn.

Född: 27 december 1992.

Familj: Flickvännen Emma Berglund, landslagsmeriterat fotbollsproffs i franska Paris Saint-Germain.

Position: Vänstersexa.

Klubb: Fleury Loiret (2018–).

Moderklubb: Kärra (–2005).

Övriga klubbar: Önnered (2005–2009), Sävehof (2009–2017), Brest (2017–2018).

A-landskamper/mål: 105/221.

ANNONS