Ruddalens populära skridskobana får nu ett rejält ansiktslyft till gagn för hela den svenska skridskosporten.
Ruddalens populära skridskobana får nu ett rejält ansiktslyft till gagn för hela den svenska skridskosporten. Bild: Nicklas Elmrin

Klartecken för renovering av Ruddalens skridskobana

Skridskosporten i Göteborg har fått ett glädjebesked. Den takförsedda ovalen på Ruddalen renoveras för 50 miljoner kronor – och kan börja användas redan till nästa säsong.
– Det var en väldigt trevlig julklapp till svensk skridsko, säger Roger Bodin, ordförande i Västsvenska skridskoförbundet.

ANNONS
|

Beslutet fattades av idrotts- och föreningsnämnden i tisdags kväll. Rostiga rör och grusbädd ersätts av betongunderlag med ingjutna plaströr, vilket möjliggör för fler verksamheter såsom inlines-åkning, rullskidor, roller derby och olika typer av parasport – dessutom året om.

LÄS MER: Långfärdsskridsko i Göteborg – så funkar det

Bakom förslaget står V, D, S och MP. Allianspartierna föredrog ett annat alternativ, där man ville satsa på en hall modell större, kallad kategori 3-hall.

– Vi ville ge förvaltningen i uppdrag undersöka var man kan anlägga en tillfällig is, till exempel på Slottsskogsvallen, samt bygga en kategori 3-hall, säger nämndens ordförande Elisabet Lann (KD).

ANNONS

Bettan Andersson (V) var en av de drivande bakom det klubbade förslaget.

Laddar för ”en olympisk offensiv”

– Det här är en långsiktig satsning. Vi behöver behålla de områden vi har för friluftsliv och idrott för göteborgarna, med lite tur står det klart nästa vår, säger nämndens andre vice ordförande.

Lättnaden inom skridskosporten efter beskedet var påtaglig. Efter två säsonger utan anläggning finns snart en 400-metersbana med tak att nyttja igen. Ruddalen är Sveriges enda allvädersbana.

– Det var en existentiell fråga. Nu gör vi storsatsning på svensk skridsko. En olympisk offensiv. Vi tar de talanger vi har och försöker utveckla dem mot drömmen att en gång komma tillbaka till toppen i denna fina sport, säger Roger Bodin.

LÄS MER: Mardrömssiffror för Göteborg – miljardsatsning krävs

Han och skridskosporten har mycket att glädjas åt för närvarande. I helgen satte Nils van der Poel svenskt rekord på 10 000 meter med 18 sekunder och noterade sjunde bästa tiden i världen.

”Stor familjehistoria”

– Han åker så att det smäller om det, bedömer Roger Bodin.

Han erkänner att det har funnits en oro inom skridskosporten att beslutet skulle bli ett annat.

– Vi har varit oroliga. Det hade börjat närma sig två år. Ska denna anläggning försvinna? Vi har försökt på alla sätt och vis. Det är också en angelägenhet för folkhälsan, att få till allmänhetens åkning. Så det här är stor familjehistoria, nu när exempelvis inte Heden finns kvar, säger Roger Bodin.

ANNONS

LÄS MER: Monsterslopp av van der Poel – seglar upp som OS-favorit

ANNONS