Kenyansk vinst i Göteborgsvarvet 2023

Kenyansk vinst i årets upplaga av Göteborgsvarvet. Edmond Kipngetic, 29, vann på herrsidan och Susan Chembai, 23, vann på damsidan.
– Jag är jätteglad, jag vill komma tillbaka och springa nästa år också, säger Edmond Kipngetic i GP:s livesändning.

ANNONS
|

Göteborgsvarvet är känt som en folkfest i Göteborg men givetvis är det också en tävling och precis som tidigare år var det hög klass på elitfältet som ledde lämmeltåget av löpare genom staden under Varvet 2023.

Precis som förra året blev det trippelt kenyanskt i toppen på herrsidan i Göteborgsvarvet. Vinnaren, Edmond Kipngetic, blev den stora vinnaren med tiden 01.01:46.

– Jag är jätteglad, jag vill komma tillbaka och springa nästa år också, säger Edmond Kipngetic i GP:s livesändning från Varvet.

Bravin Kiprop knep andraplatsen. Han korsade mållinjen 40 sekunder efter vinnaren Kipngetic.

Den stora favoriten på förhand, Alex Kibet, hängde med i täten länge. Men när Edmond Kipngetic och Bravin Kiprop ökade tempot fick han släppa duon. Kenyanen sprang i mål som trea – på tiden 01.03:24.

ANNONS

Kenyanskt guld även på damsidan

Även på damsidan blev det en kenyansk vinst. Susan Chembai och den stora förhandsfavoriten bland damerna, Aberash Shilima, sprang sida vid sida under lång tid. Men efter ett tag tog Susan Chembai taktpinnen och sprang ifrån sin konkurrent. 23-åringen vinnartid blev 01.10:40.

Efter segern är hon givetvis glad.

– Det var väldigt svårt, gruppen var stark. Jag trodde inte att jag skulle vinna, men jag tackar Gud för den här segern, säger vinnaren Susan Chembai.

Silvermedaljen knep Aberash Shilima från Etiopien – med tiden 01.11:00.

Tätt därefter sprang Nelly Jeptoo från Kenya i mål som trea. Hennes tid blev 01.11:10.

Bästa svenska namnen

Hur gick det för svenskarna, då?

Bland herrarna var 32-årige svensk-eritreanen Samuel Russom, som tävlar för Hässelby SK, först bland svenskarna på sjätteplats. Han tog sig i mål på tiden 1.04:04. Bakom honom gick David Nilsson i mål som sjua på 1.06:32.

Hanna Lindholm, tävlande för Högby IF, blev det bästa svenska namnet på damsidan. 43-åringens tid? 01.16:17. Tvåa bland svenskorna blev Örgryte IS Johanna Larsson på niondeplats totalt.

I GP:s livesändning berättar Hanna Lindholm att det var riktigt tufft att ta sig igenom Göteborgsvarvet detta året, där det var varmare än på många år.

– Det känns väldigt skönt att vara i mål. Men det var jobbigt i år, säger hon och förklarar varför:

ANNONS

– Det var mycket pollen och jag kände av min astma. Inför loppet har jag tränat inomhus, men under själva loppen behöver man ju vara utomhus.

LÄS MER:Se sändningen från Göteborgsvarvet

LÄS MER:Favorittippade löparna laddar upp inför varvet

LÄS MER:Se dig själv springa Göteborgsvarvet

ANNONS