Favorittippade löparna laddar upp inför varvet

Hundratals löpare har intagit Friidrottens hur för uthämtning av nummerlappar inför morgondagens Göteborgsvarv. Till arenan har även årets förhandsfavoriter kommit – för att dela med sig av känslorna inför loppet.

ANNONS
|

Olika montrar med uppdukade sportkläder och löparskor i olika färger har ställts upp för försäljning innanför den blå löpbanan. Friidrottens hus i Slottsskogsvallen har fyllts med människor som är på plats för att hämta ut sin nummerlapp till morgondagens löprunda och i mitten står en DJ och spelar hög musik.

Med på årets Göteborgsvarv är deltagare från 51 nationer, samtliga av Sveriges 21 län och 274 av Sveriges 290 kommuner. Och konkurrensen om en vinst är minst sagt hård, med nästan 40 000 deltagande löpare.

Till en uppbyggd scen i lokalens ena hörn har varvets förhandsfavoriter bjudits in för att i en presskonferens dela sina känslor inför Göteborgsvarvet.

ANNONS

Förhandsfavoriten nionde bäst i världen

En av dem är Alex Kibet, som tagit sig hela vägen från Kenya för att delta i loppet, och som är årets förhandsfavorit i herrklassen. Han har ett personbästa på 58 minuter för ett halvmaraton– en tid som gjort honom till nionde bäst i världen, och som i Göteborgsvarvet skulle innebära ett historiskt rekord.

– Jag är glad för att vara här och delta i loppen, men jag tror att det kommer bli ganska utmanande, säger han och syftar på värmen och den strålande solen.

Den ultimata temperaturen för ett halvmaraton är enligt honom betydligt lägre än morgondagens omkring 20.

– Den perfekta temperaturen att springa ett halvmaraton i är nog 13 grader. Eller i alla fall från 15 och lägre, säger han.

Förra årets Göteborgsvarv var det hans träningskompis Amos Kipru­to som tog hem segern i herrklassen, och om Alex Kibet får bestämma är det hans tur i år.

”För en atlet är målet att vinna”

– Det är klart att för en atlet är målet att vinna loppet, säger han.

På damsidan är det Hanna Lindholm som är förhandsfavoriten – den bästa svenska kvinnan under föregående års lopp. Men i år satsar hon på att få bäst tid i Norden.

Värmen däremot, tror även hon kan vara ett hinder för att slå sitt egna personbästa.

ANNONS

– Det kanske inte riktigt blir lika snabba tider, men det är skönt med lite värme, säger Hanna Lindholm.

LÄS MER:Så blir vädret under Göteborgsvarvet

LÄS MER:Läkarens varning: Då ska du bryta Göteborgsvarvet

LÄS MER:Göteborgsvarvet erbjuder gratis mensskydd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS