Jan-Ove Waldner startar egen pingisturnering

I ett försök att bräcka Kina startar pingislegendaren J-O Waldner en egen turnering. Där samlas hela världen för att försöka rå på sportens dominant. Det blir pingisens Ryder Cup.
– Vi har världens chans att göra det hur stort som helst, säger Waldner till Sportbladet.

ANNONS
|

Ett etablerat koncept inom golfen. Där heter den Ryder Cup och innebär Europa mot USA i en golfturnering. Nu får pingisen sin motsvarighet när legendaren Jan-Ove Waldner startat ”Waldner Cup”, vilket Sportbladet var först med att rapportera.

Konceptet är tydligt. Det blir Kina mot resten av världen. Idén är J-O:s egen, men han har tillsammans med sin agent Mattias Frisk samt norrmannen Nils Marius Otterstad startat upp turneringen.

LÄS MER:Pingisklubbens hyra chockhöjs – ungdomar kan stängas ute

Det första arrangemanget blir i juli nästa år i Oslo. Då kommer Waldner att basa över ”lag världen” och värsta rivalen och en av världens främsta genom alla tider, Liu Guoliang, kommer styra över Kina.

ANNONS

– Det ger det en extra krydda. Det kunde bli rätt hätskt när vi mötte varandra och så, men efteråt garvade vi alltid åt det och drack bira ihop. Han är nog den jag haft svårast att möta någonsin. Han vann de fem första matcherna, sedan lärde jag mig och vann de fyra sista. När jag slog honom den fjärde gången lade han ned. Han var rädd att förstöra kvoten kanske, säger Waldner till Sportbladet.

LÄS MER:Möregårdh föll i finalen: "Vunnit ett silver"

Världsnamn deltar

Det blir inga dussinnamn som ställer upp heller. Det mesta tyder på att den femfaldige OS-mästaren Ma Long ställer upp och det står redan klart att den förre världsettan Timo Boll och ryssen Dimo Ovtcharov kommer att delta.

– Med draget som finns i Kina och med mitt och Liu Guoliangs namn har vi världens chans att göra det hur stort som helst, säger Waldner.

Tävlingen kommer också arrangeras för damer och för paraidrottare. Enligt Waldner finns det också möjlighet att några svenskar dyker upp.

– Definitivt. Någon svensk kommer vara med. En svensk ska vi ha eftersom det heter Waldner Cup. Vi får se vem det blir, säger J-O.

LÄS MER:Svenska glädjevrålet – världsmästare i dubbel

ANNONS