Svenska glädjevrålet – världsmästare i dubbel

30 år sedan senaste VM-guldet i herrdubbel. Nu är Sverige tillbaka i bordtennisvärldens topp. Mattias Falck och Kristian Karlsson fullbordade succén och vann en dramatisk VM-final mot Jang Woojin och Lim Jonghoon.
– Vilken match!, säger Jan-Ove Waldner i SVT:s sändning.

ANNONS
|

Bordtennis-VM i Houston har varit en stor framgångssaga för svensk del.

19-årige supertalangen Truls Möregårdh har mot alla odds radat upp skrällsegrar och tagit sig hela vägen fram till final i singelturneringen. Och på dubbelfronten är det Mattias Falck och Kristian Karlsson som har imponerat stort och nått finalen.

– De har fokuserat på sin individuella utveckling och sliter hårt för varandra. Det är näven i luften och mycket peppande, berömde bordtennisprofilen Anna-Carin Ahlquist duon inför finalen.

Under måndagskvällen var det så dags för firma Falck/Karlsson att försöka ta sig förbi det sista hindret på vägen mot guldet när sydkoreanerna Jang Woojin och Lim Jonghoon väntade på andra sidan bordet.

ANNONS

– Jag skulle säga att det är 40/60 eller 50/50 i dubbelfinalen, sa Jan-Ove Waldner till GP inför matchen.

LÄS MER:Pingisprofilerna: "Bör få bragdguldet om han vinner”

Svensk drömstart i finalen

Och det började bra.

Falck och Karlsson kom ut och spelade kontrollerat och skärpt. Vid ställningen 5–5 vann svenskarna en lång och underhållande duell som Karlsson avgjorde med att dundra in en tung forehand. Därifrån kopplades ett grepp. 10–6 och fyra setbollar. Sydkoreanerna räddade de två första. Men efter två tappade servar fick svenskarna nog och hittade 11–6.

1–0 i set. Drömstart.

Framgången fortsatte vidare in i andra set.

Blågul rivöppning till 5–1 tidigt. Jang Woojin och Lim Jonghoon hade dock svar på tal. Plötsligt var det 8–8. Då repade Falck/Karlsson sig. Falck med vass backhand, 10–8. Snart var det 10–10 igen.

Sverige drev på men lyckades inte slå in setbollen. Sydkoreanerna bet i. 11–10, 12–11, 13–12. Vid 14–13 var så marginalerna med blågult när Lim Jonghoon slog bollen via nätet och ut. 15–13. 2–0 i set Sverige.

Första VM-guldet i herrdubbel på 30 år

I tredje set agerade svenskarna återigen starkt – men sydkoreanerna var skarpast när det behövdes som mest.

Efter flera missade setbollar slog de in 13–11. Reducerat till 1–2.

I fjärde set inledde Sverige svagt och hamnade i underläge 0–3. Uppryckningen kom dock tämligen omgående och vips var det 3–3. Jämnt, jämnt, jämnt. 7–7.

ANNONS

Sydkoreanerna skaffade sig gyllene läge fram till 2–2 i set. Men från underläge 8–10 kom Falck/Karlsson tillbaka till 11–10.

– Jag får lite rysningar nu faktiskt, säger Jan-Ove Waldner i SVT:s sändning.

Och Sverige tog chansen. Lim missade, 12–10 Sverige och blågult jubel.

Segern betyder att Sverige efter lång tids väntan är tillbaka i bordtennisvärldens absoluta topp. Senaste VM-guldet i herrdubbel kom 1991 när Peter Karlsson och Thomas von Scheele blev bäst i världen.

– Det är euforiskt. Det har varit en intensiv turnering och vi spelade vårt bästa spel, tack för stödet, säger Mattias Karlsson i SVT:s sändning.

Nu, 30 år senare, är det alltså Mattias Falck och Kristian Karlsson som har lyckats upprepa bedriften.

Senare i natt har Sverige ny chans på guld när Truls Möregårdh ställs mot den kinesiske världsettan Fan Zhendong i singelfinalen. Matchen börjar klockan 02.00, svensk tid.

– Det är otroligt stort. Jag vet inte vad man ska säga. Guld i dubbel och så har vi singelfinalen kvar. Vinner vi båda så firar jag i en vecka, säger Jan-Ove Waldner.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS