Jag är ledsen, Jordan måste jämföras med pappa Henrik

Jag kan ju inte veta exakt vad Janne Andersson tänkte, men är rätt säker på att analysen är snarlik min. Jordan Larsson, vilken gudabenådad avslutare, vilken sensationell utvecklingskurva, vilket ess i en förbundskaptens rockärm.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Så var vi igång. I lätt skånskt duggregn smög Janne runt på Örebäckvallen med kepsen stadigt placerad på den hjässa som i åtminstone en månad framöver förväntas fatta kloka och framgångsrika fotbollsbeslut för svenskt vidkommande.

De yttre förutsättningarna var förstås ändrade av coronarestriktioner. Ett vanligt år hade Örebäcksvallen kantats av unga supportrar och autograftörstande ortsbor, nu var bollpojkar, ordningsvakter och publikvärdar förutom media och förbundsfolk de enda som fick chansen att följa det första träningspasset inför sommarens EM-slutspel.

Stor del av mediebevakningen inför Sveriges VM-premiär mot Sydkorea handlade om motståndarnas närgångna spionmetoder av den svenska träningsanläggningen i Ryssland.

Detta erkändes utan omsvep av den sydkoreanska förbundskaptenen inför matchen i Nizhny Novgorod 2018. Nu cirkulerade en drönare på 100 meters höjd ovanför de svenska EM-förberedelserna och spekulationerna gick vilda. Rörde det sig om spansk, slovakisk eller polsk motståndsrörelse?

ANNONS

LÄS MER:Jordan Larsson om pappalyckan – och farsans klassikermål

Janne Anderssons falkblick fick jobba

Den svenske förbundskaptenen använde premiärpasset åt att samla synintryck och slipa på falkblicken. Övningarna leddes istället av Fredrik Larsson, Paul Balsom och Peter Wettergren. Inget konstigt med det. Det är så den svenske förbundskaptenen vill ha det. Tillsammans. Delegerat. Gemensamt.

Av den 26-mannatrupp som presenterades förra veckan sprang endast 16 spelare ut på det välansade naturgräset i Båstad vid halv elva på tisdagsförmiddagen.

Under dagen sällade sig även Dejan Kulusevski till skaran av sent ankommande spelare, en lista som sedan tidigare bestod av Tysklandsproffsen Robin Quaison, Emil Forsberg, Ludwig Augustinsson och extrainkallade Joakim Nilsson, samt Danmarksproffsen Karl-Johan Johnsson, Jens Cajuste och tidigare petade Pierre Bengtsson.

För Victor Nilsson Lindelöf, som också saknades, väntar Europa League-final med Manchester United på onsdagskvällen. Allra sist att ansluta av de EM-uttagna blir – om inte skada ställer till det – Häckens Martin Olsson. Han har cupfinal mot Hammarby i Stockholm på söndag.

LÄS MER:Spansk veteran petad från EM-truppen

Ekdal värmde upp i grupp – trots lättare förkylning

Resten är en blandning av kända ansikten och nya bekantskaper.

Trots att förbundet just innan träningen gick ut med att Albin Ekdal var lätt förkyld och skulle köra på egen hand deltog han i den kollektiva uppvärmningen.

Förkylningen bekräftades av en blå toppluva och efterföljande egenövning med sjukgymnast Fredrik Larsson.

Av belastningsskäl återstod endast sju utespelare när den första spelövningen drog igång. Marcus Berg och Jordan Larsson agerade anfallspar och avslutade skarpt, Marcus Danielson stod som enda mittback för samtliga uppspel och mittfältarna Gustav Svensson, Kristoffer Olsson, Ken Sema och Viktor Claesson följde Peter Wettergrens fastslagna principer till punkt och pricka.

ANNONS

Det såg bra ut. Allra bäst var Jordan Larsson. De snabba fötterna, det rappa tillslaget, det skarpa siktet. Jag är ledsen, men måste jämföra med pappa Henrik. Det var i alla fall dit mina tankar gick när boll efter boll ”veks” in bakom Robin Olsen och Kristoffer Nordfeldt.

Här har Janne Andersson i Zlatan Ibrahimovic frånvaro fått en möjlig joker, en tänkbar super-sub och eventuell genombrottsman.

Man kan såklart aldrig veta, men det är så det känns just nu.

LÄS MER:Senaste nytt från fotbolls-EM

ANNONS