Sveriges revansch – körde över Schweiz i VM

Efter mardrömsstarten i VM har Sverige hittat formen. Mot Schweiz kom första segern – efter 7–0-kross.
– Det är skönt efter att vi har haft några jobbiga dagar och inte alls hittat det spel vi vill ha, säger målvakt Adam Reideborn som fick hålla nollan.

ANNONS
|

Sverige har haft en fiaskostart på VM i Lettland. Två förluster på två matcher – mot Danmark och Belarus. När Schweiz, som vunnit de två första matcherna i mästerskapet, väntade på tisdagen var Tre Kronor pressat att vinna för att vägen till kvartsfinal inte skulle bli ännu snårigare.

Matchen mot Schweiz började tufft för Tre Kronor. Efter bara tolv sekunder åkte Viktor Lööv ut för tripping. Sverige redde ut det numerära underläget och tog därefter tag i taktpinnen och visade upp ett spel som saknats tidigare i mästerskapet. Halvvägs in i första perioden styrde debutanten Jesper Frödén in 1–0 och minuten senare utökade Adrian Kempe den svenska ledningen.

ANNONS

– Jättekul att få komma in i sin debut i VM och göra mål ganska tidigt, säger Frödén till SVT i periodpaus.

Han fortsätter:

– Jag tycker vi tävlar mycket bättre än tidigare och det känns som att vi vinner mer dueller och har mer kampvilja.

LÄS MER:Proppen ur när Finland besegrade Norge

Tvingade fram målvaktsbyte

Tre Kronor fortsatte på inslagen väg och två och en halv minut in i andra perioden kom 3–0 när förre frölundaiten Victor Olofsson stänkte in pucken i svenskt powerplay. Halvvägs in i perioden gjorde Jesper Frödén sitt andra mål i matchen och i det läget bytte Schweiz målvakt.

– Jag tycker vi har bra energi och det känns som vi styr matchen. Det är högt tempo och mycket fysiskt spel men jag tycker vi har bra kontroll, säger Victor Olofsson till SVT efter period två.

LÄS MER:Viktor Svedberg vinner med Kazakstan i hockey-VM

I period tre fortsatte Sveriges flyt och 4–0 blev 5–0 genom Magnus Nygren och 6–0 genom Nils Lundkvist. Därefter var det kapten Henrik Tömmernes tur att hitta målet och 7–0 var ett faktum.

– Det är skönt efter att vi har haft några jobbiga dagar och inte alls hittat det spel vi vill ha. Men idag gör vi mål efter mål efter mål, säger målvakt Adam Reideborn som fick hålla nollan.

ANNONS

I och med segern lämnar Sverige jumboplatsen i grupp A och på torsdag väntar match mot Tjeckien, som hittills skrapat ihop två poäng på tre matcher, och alla poäng är fortsatt dyrbara för Tre Kronor i jakten på kvartsfinal. Om Sverige missar kvartsfinal är det första gången sedan 1985 som det händer att Tre Kronor inte når slutspel i VM.

LÄS MER:Lundkvist lämnade matchen i smärtor

Sveriges VM-matcher:

Danmark 3–4

Belarus 0–1

Schweiz 7–0

27/5 Tjeckien

28/5 Storbritannien

30/5 Slovakien

31/5 Ryssland

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS