Sverige kollapsade mot Tjeckien – illa ute i VM

Sverige gick mot en viktig seger mot Tjeckien i jakt på slutspel. Då kom kollapsen och Tre Kronors mardrömsmästerskap fortsätter.
– Vi kan bara ta en match i taget och göra det vi kan för att ge oss någon typ av chans för att gå vidare till slutspel, säger Rickard Rakell till SVT.

|

Efter en riktigt tung start på VM med förlust mot både Danmark och Belarus kom islossningen för Tre Kronor mot Schweiz i tisdagen. Men trots seger med 7–0 är det fortsatt en snårig väg till ett möjligt slutspel för Sverige. På torsdagen var det dags för nästa hinder: Tjeckien.

En viktig match för båda lagen. Efter tre matcher hade Tjeckien två poäng och på lika många matcher hade Sverige spelat ihop tre poäng, och båda lagen var inför torsdagens möte utanför slutspel.

Från krossen mot Schweiz hade Sverige drabbats av ett tungt bakslag när backtalangen Nils Lundkvist tvingats lämna VM skadad. In i hans ställe i truppen kom inför Tjeckien-matchen Jesper Sellgren, som tillbringat senaste säsongen i Frölunda.

Drömstart av Tre Kronor

Mot Schewiz inleddes Sveriges målskytte tidigt. Mot Tjeckien tog det längre tid innan nollan spräcktes. Men de svenska fansen behövde inte vänta allt för länge. Sverige tog snabbt äver spelet och efter tolv minuter hittade Frölundas Max Friberg Andreas Wingerli och 1–0 var ett faktum. Strax därefter kom 2–0 genom Rickard Rakell som spräckte sin VM-nolla och Sverige hade fått en drömstart på matchen.

– Jag tycker det är en bra period. De får ett powerplay i början och får lite tryck men vi får energi av att döda det. Jag är nöjd med perioden. Det är skönt att få 1–0-pucken så vi får lite att bygga på, säger Andreas Wingerli till SVT i periodpaus.

Andra perioden slutade mållös och Sverige såg ut att vara på väg mot en till viktig seger i jakten på den där kvartsfinalplatsen.

Kollapsade i tredje

I den tredje perioden var scenförändringen dock total och det smällde direkt när Tjeckien reducerade till 2–1 genom Jakub Vrana. Knappa minuten senare hade tjeckerna en puck i stolpen och den svenska segern kändes långt ifrån given. Och fem minuter in i perioden kom kvitteringen när Jan Kovar prickade in 2–2. Det var inte slut där. Tjeckien fortsatte pressa och snart hade man tagit ledningen med 3–2.

Sverige ryckte upp sig i slutet av perioden och hade chanser till kvittering och med tre minuter kvar lämnade Adam Reideborn det svenska målet. Det utnyttjade Tjeckien som gjorde 4–2 i tom kasse och Tre Kronors VM-mardröm fortsätter.

– Vi hade det i våra egna händer men med lite slarvigt spel och tuffa utvisningar så släppte vi in dem i matchen och kunde inte hämta igen det. Det är tufft, säger Rickard Rakell till SVT.

– Vi pratade i periodpaus om att vi skulle fortsätta spela samma spel men det blev tufft efter deras först powerplay-mål och de fick energi. Vi försökte sätta emot men nej... det ät tufft.

Förlusten innebär att Sverige nu har mycket svårt att nå slutspel. Man behöver troligen vinna de avslutande tre gruppspelsmatcherna för att ha en chans att nå slutspel. På fredagen väntar Storbritannien och sedan ska Sverige också möta Ryssland och Slovakien. Sverige ligger nu åtta sista i gruppen där de fyra bästa når kvartsfinal.

– Vi kan bara ta en match i taget och göra det vi kan för att ge oss någon typ av chans för att gå vidare till slutspel, säger Rakell.