SM-silver till Pixbo – tredje raka finalförlusten

För tredje året i rad ställdes Pixbo mot Team Thorengruppen i SM-final. Och för tredje året i rad blev det SM-silver till Mölnlycke-laget.
– Det är tufft. Vi kämpar på och gör en bra match men det räckte inte hela vägen, säger, säger Pixbos Moa Andersson till SVT.

ANNONS
|

Skulle det blir tredje gången gillt för Pixbo? Chansen fanns definitivt. För tredje året i rad stod Mölnlycke-laget i SM-final mot Umeå-laget Team Thorengruppen. De två tidigare hade Team Thoren vunnit – men den senaste titeln gick till Pixbo. Tidigare i år vann laget finalen i svenska cupen möte just Team Thoren.

Men det var förhandsfavoriten Team Thoren som tog ledningen i Avicii Arena – och det var de som till slut skulle stå som svenska mästare. Det var inte bara tredje raka finalförlusten utan också sista matchen för både lagkapten och tränare i Pixbo.

– Jag hade verkligen unnat alla ett guld i dag, inte bara för mig själv och mina tio år i Pixbo utan för alla de jag spelat med och alla som kämpar och sliter. Men nu räcker det inte hela vägen, säger lagkapten Ida Sundberg, som nu lämnar för spel i Schweiz, till SVT

ANNONS

Första och sista ordet till Team Thorengruppen

Drygt åtta minuter in i finalen gjorde Team Thorens Oona Kauppi 1–0 och Pixbo fick börja jaga. Jakten gav dock ingen utdelning under den första perioden och i paus stod det alltjämt 1–0.

– De första minuterna får Thoren det de vill. Vi får inte ha bollen alls mycket men sen tycker jag vi tar över bollinnehavet litegrann och får känna oss trygga. Sen är vi fortsatt stressade så det måste vi jobba på inför andra, säger Pixbos Klara Loneberg till SVT i den första periodpausen.

Efter paus dröjde det inte länge innan kvitteringen kom. Knappt tre minuter prickade Pixbos poängdrottning Emma Stenberg in ett direktskott bakom Lovisa Hedin i Team Thoren-målet till 1–1. Och knappt tio minuter senare kom även 2–1 till Pixbo – den här gången genom Caroline Adelöw.

Innan perioden var slut skulle det bli ytterligare tre mål. Team Thoren kvitterade – återigen var det Oona Kauppi som gjorde målet – och Pixbo tog ledningen igen när även Emma Stenberg gjorde sitt andra mål. Med 46 sekunder kvar till paus kom ytterligare en kvitteringen när Veera Kauppi på ett vackert sätt gjorde 3–3.

Hattrick av Oona Kauppi

I den tredje perioden var det Umeå-laget som återigen kopplade grepp om finalen. Oona Kauppi fångade upp en långboll från systern Veera och gjorde 4–3 – hennes tredje mål i finalen.

ANNONS

Med tre minuter kvar tog Pixbo timeout och tog ut målvakten men fler mål blev det inte i SM-finalen och för tredje året i rad besegrade Team Thorengruppen Pixbo i kampen om guldet. Tredje raka silvret för Pixbo alltså.

– Man är tom. Det är mycket som står på spel en sånhär match och alla förtjänar ett guld. Det är tufft. Vi kämpar på och gör en bra match men det räckte inte hela vägen, säger, säger Pixbos Moa Andersson, som nu har sju SM-silver, till SVT.

Nu lämnar alltså både lagkapten Ida Sundberg och tränaren Jonas Gustafsson klubben.

– Jag tycker vi ändå gör en okej match. Vi är lite skakiga först men bli bättre och bättre Jag tycker vi ger oss själva chansen när vi tar ut målvakten sista tre minuterna, säger Ida Sundberg till SVT.

LÄS MER:Dokument: Här är Pixbos väg till SM-final

LÄS MER:Pixbos tränare lämnar i protest mot förslag om sänkt lön

ANNONS