I november berättade Ingemar Stenmark att han har börjat träna stavhopp för den förre stavhopparen Jonas Asplund. Nu har han tävlingsdebuterat. Arkivbild.
I november berättade Ingemar Stenmark att han har börjat träna stavhopp för den förre stavhopparen Jonas Asplund. Nu har han tävlingsdebuterat. Arkivbild. Bild: Svensk friidrott

Ingemar Stenmark har tävlingsdebuterat i stavhopp

Ingemar Stenmark, 68, har gjort sin första tävling som stavhoppare. Och där slog han till med nytt svenskt årsbästa för åldersklassen.

ANNONS
|

Det var i november som skidlegendaren och OS-medaljören Ingemar Stenmark berättade att han har börjat med stavhopp.

Nu har han gjort sin första tävling i den nya sporten, skriver sajten Friidrottaren.

I tisdags deltog Stenmark i den lokala inomhustävlingen Turebergs höjdare i Sollentuna, där han tog ingångshöjden på 2,50 meter på första försöket.

Därefter satte han 2,70 på tredje men rev ut sig på 2,80. Slutresultatet räckte dock till en fjärde plats och nytt svenskt årsbästa för åldersklassen M65 med 20 centimeter.

Stenmark själv verkar dock ödmjuk inför höjden.

– Det är inte så viktigt att nå en specifik höjd, det jag vill är att hoppa bra tekniskt, säger han till Friidrottaren .

ANNONS

Osäkert om VM blir av

Han har tidigare öppnat för att eventuellt delta i Veteran-VM i Göteborg i augusti, men hur det blir med den satsningen återstår att se.

Vintern har varit skadedrabbad.

– Jag har haft återkommande skadeproblem med bland annat knä, lår och rygg och har haft svårt att springa, säger Stenmark.

Det svenska M65-rekordet inomhus ligger på 3,22 och innehas av Hans Lagerqvist sedan 2008. Utomhus är det 3,35 meter och det sattes av Bernt Jonsson 1993.

Veteran-VM 2024

Veteran-VM i friidrott pågår på Slottsskogsvallen under två veckor mellan 13-25 augusti 2024 och väntas locka omkring 8 000 deltagare från över 100 nationer.

För att få tävla i veteran-VM måste man ha fyllt 35 år och vara medlem i en friidrottsförening.Tävlingsklasserna är därefter uppdelade i femårsintervaller utan någon övre åldersgräns.

Det är inga övriga kvalgränser för att få delta.

Med deltagare och deras medresenärer räknar man med att runt 20 000 personer kommer att komma till Göteborg.

Senast det arrangerades ett Veteran-VM i Sverige var i Göteborg 1977.

Källa: Svenska Friidrottsförbundet, goteborg.com.

LÄS MER:Tävlar i stavhopp med sin pappa – satsar mot Veteran-VM i Göteborg

LÄS MER:Idrottsminister Jakob Forssmed tävlar i Veteran-VM

ANNONS