Helena Ekholm om Wolfgang Pichlers hjärtattack

Wolfgang Pichler drabbades i slutet av september av en hjärtattack. Den förre svenska stjärnan Helena Ekholm berättar om beskedet om sin tidigare tränare.

ANNONS
|

I slutet av september meddelade Svenska olympiska kommittén (SOK) att Wolfgang Pichler, tidigare förbundskapten för de svenska skidskyttarna och nu talangutvecklare på SOK, drabbats av en hjärtattack under ett cykelpass i hemorten Ruhpolding i Tyskland.

Läget beskrevs som allvarligt och tränaren försattes i konstgjort koma men fick efter en dryg vecka lämna sjukhuset.

– Det har varit jättetufft. Jag var i koma i tre dagar, men det positiva var att jag var vältränad – det hjälpte mig. I början visste ingen hur det var med min hjärna, de trodde att jag var död, sa han till SVT efter sjukhusvistelsen.

ANNONS

LÄS MER:Wolfgang Pichler talar ut efter koman

2011 vann Helena Ekholm VM-guld med Pichler som tränare.
2011 vann Helena Ekholm VM-guld med Pichler som tränare. Bild: MARCUS ERICSSON

Ekholm: ”Drabbade mig väldigt hårt”

För Expressen berättar Helena Ekholm, den tidigare svenska världsmästaren, om känslorna kring sin förre tränares olycka.

– Det drabbade mig verkligen hårt när jag fick höra vad som hänt. Jag tror kanske att det har att göra med att Wolfgang är en person jag har delat mycket med, med– och motgångar med. Men som jag inte förrän nu har insett hur mycket jag egentligen tycker om, säger 36-åringen.

Hon fortsätter:

– Ibland när han var tränare kunde jag tänka ”gubbjävel”, när han stod vid sidan och pekade med hela armen och skrek ”go, go”. Men det är klart att jag någonstans ändå alltid har gillat honom och det var säkert därför jag blev väldigt berörd.

Ekholm berättar om när hon först hörde från Pichler efter hjärtattacken:

– Jag hade lagt ut en bild på mitt Instagram-konto att jag hade kört intervaller. Och helt plötsligt såg jag en kommentar från Wolfgang där han kort hade skrivit ”Time?”. Han undrade vilken tid jag hade sprungit på. Det var det första livstecknet jag fick från honom och det kändes väldigt typiskt Wolfgang och samtidigt fantastiskt fint. Då kände jag verkligen att nu är han tillbaka.

ANNONS