Sverige klart för kvartsfinal – vann måstematchen mot Island

Inför ett gungande Scandinavium tystade Sverige det isländska bortaföljet.
Seger innebär att Blågult redan är klart för kvartsfinal.
– Jag är väldigt, väldigt nöjd, säger förbundskapten Glenn Solberg.

ANNONS
|

Skulle Sverige slå Island skulle det innebära en säkrad kvartsfinalplats trots att man har en match kvar i mellanrundan. Så blev det till slut – men det var en stressig resa dit.

Dramatiken började redan innan mötet kastats igång. Då kom ett mardrömsbesked för islänningarna – storstjärnan Aron Palmarsson missade mötet till följd av en vadskada.

Det drog inte ner humöret avsevärt på de tusentals isländska supportrar som letat sig till arenan i Göteborg. Vid nationalsångerna markerade man sin närvaro – och volymen bara stegrades.

Den svenska publiken fick verkligen ge hals för att visa att man var fler till antal, det gjorde man med den äran – och det drog igång det svenska laget.

ANNONS

Böljande spel

Till mötet bjöd förbundskapten Glenn Solberg på dubbla överraskningar. Ingen Hampus Wanne i startuppställningen – och ingen Andreas Palicka.

Lucas Pellas kom in i Wannes ställe, Tobias Thulin fick ställa sig i mål. Thulin, som är lite av en kantspecialist, fick en flygande start på matchen. Det fick också Pellas, som gjorde två snabba mål.

Då blickade de isländska spelarna vädjande mot sin starka bortaklack.

Trots att de hade sittplatser ställde de sig upp, efter att Gisli Kristjansson reducerat till 7–5 stannade han vid den svenska bänken och skrek upp mot sina landsmän. Gensvaret var bland det värsta man sett från ett bortafölje i Scandinavium.

Om det var en kamp på läktaren var det nästan krig på planen. Innan vi ens hade spelat sju minuter hade både Pellas och Albin Lagergren fått byta matchtröja efter att ha fått den ordinarie söndersliten.

I allt detta kunde Island gå ikapp – och förbi.

– Vi behövde ändra vår plan lite med tanke på att de ändrade sitt försvarsspel en kvart in, erkänner Jim Gottfridsson.

När avståndet ökade till 13–11 tvingades Solberg ta en timeout för att väcka det svenska laget. Dessutom passade han på att kasta in Palicka i målet.

ANNONS

Det gav effekt, Palicka och Sverige fick det sista ordet i halvleken. Efter att både han och Felix Claar kommit in på planen med ny energi kunde man vända på steken och gå till paus i ledning, 17–16. Bland annat efter en svettig Palicka-räddning med bara sekunder kvar innan tutan.

Andreas Palicka blev ett monster

Intensivt var ordet, så även inledningen på den andra.

Sverige fick där ett mentalt övertag, snart hade ledningen växt till fyra bollar. Palicka växte ut till ett monster mellan stolparna, Pellas gjorde i princip inga misstag framåt.

– Andra tycker jag att vi styr hela matchen, säger Gottfridsson.

Publikmatchen svängde också över.

– Det var kul med isländska fans som försökte men … Sjukt skönt att de gulblåa segrade, ler Gottfridsson.

Tro inte att det var avgjort för det, med kvarten kvar var ställningen 25–23 till Sverige.

Men efter 50-minutersstrecket kom rycket, efter det kunde inte Island inte svara. De svenska segersiffrorna skrevs till slut till 35–30.

– En fantastisk match från vår sida. Vi spelar bra över 60 minuter, det är så här en handbollsmatch på toppnivå ser ut, säger Pellas.

Det betyder att Sverige vinner mellanrundan och att man undviker vinnaren av Danmarks grupp i kvartsfinalen. Men innan vi börjar tänka på det ska Sverige spela mot Portugal på söndag.

ANNONS

I den vill Sverige stanna kvar.

– Vi ska inte gå händelserna i förväg. Det är klart att det är glädje, vi har vunnit en handbollsmatch. Som om Tomas Svensson (målvaktstränare) säger: ”Vi vinner landskamper”. Jag älskar honom, säger Gottfridsson.

LÄS MER:Jim Gottfridsson svarar på Aron Palmarssons utspel inför Sverige–Island

LÄS MER:Islands supportrar vill höras mer än svenska klacken – sågar Scandinavium

LÄS MER:Sveriges drömsits – vinner mellanrundan vid seger mot Island

ANNONS