Sverige klart för final i handbolls-VM

Sveriges herrar är klart för final i handbolls-VM. Detta efter seger med 32–26 mot Frankrike i semifinalen.
– Det är helt jävla otroligt, säger Hampus Wanne till TV6.

ANNONS
|

Det svenska herrlandslaget i handboll har stormat fram i världsmästerskapet. Den unga spelartruppen som kommit till spel efter mängder av återbud från storstjärnor har inte gjort någon besviken.

Under fredagen var det dags för semifinal. Det mot ett som vanligt starkt Frankrike – trots att stjärnorna Luka Karabatic och Timothey N'Guessan lämnade återbud på grund av skador.

LÄS MER:Total övertygelse – största bedriften sedan ”Bengan Boys”

Den första halvleken såg precis så där bra ut som det har gjort under turneringen för Sverige. Fransmännen ledde bara vid ett tillfälle annars var det svenskt försprång.

Felix Claar knorrade.

Hampus Wanne sköt säkra straffar.

Och Andreas Palicka stod för mirakelräddningar. Hans högra fot var nästan uppe i arenans tak när han räddade det sista avslutet i den första akten.

ANNONS

LÄS MER:Max Darj om dundersuccén – och jämförelsen med Andreas Granqvist

Sverige ledde med 16–13 efter 30 minuter.

Sverige klart för VM-final

Det fina svenska spelet fortsatte i början av den andra halvleken. Frankrike hade svårt att komma till framåt och de svenska spelarna satte inte många fötter fel.

LÄS MER:Jonathan Carlsbogård gör succé i VM

Avståndet hade ökat från tre till fyra mål när knappa kvarten återstod.

När den franske försvarsbjässen Adrien Dipanda åkte på rött kort efter att ha träffat Jim Gottfridsson i ansiktet med en arm så såg det ännu ljusare ut för Sverige.

Med sju minuter kvar stod det 28–24 till Blågult.

Och det hela skulle sluta med svensk glädje. Sverige vann med 32–26 och nu är Glenn Solbergs manskap klart för VM-final. Det är första gången sedan 2001 som Sverige spelar just en VM-final.

Hampus Wanne satte ord på känslorna i TV6 efter matchen.

– Det är helt jävla otroligt. Kollar man på det här laget – vi har inte haft någon uppladdning. Det är ett bevis på att om man drar åt samma håll så är ingenting omöjligt. Det är en speciell känsla när man som grupp lyckas med någonting.

LÄS MER:Superduon Wanne och Pellas: "Funkat skitbra"

Hampus Wanne stolt

Vänstersexan berättar att han var sällsynt laddad inför den här matchen och att han kommer få välbehövlig sömn natten till lördagen.

– Det är fantastiskt. Att få vara med och vinna medaljer med Sverige igen gör mig oerhört stolt. Speciellt i dessa tider – om man gläder någon hemma är det fantastiskt.

ANNONS

Och insatsen summerar han så här.

– Det är helt kliniskt rakt igenom. Vårt försvar är fruktansvärt bra. Frankrike har bara niometare som spelar på högsta nivå och vi plockar ner dem i dag. De har inte en chans någonstans, säger Hampus Wanne.

ANNONS