Handbollens nya SM-pokal är en hyllning till Bengt ”Bengan” Johansson.
Handbollens nya SM-pokal är en hyllning till Bengt ”Bengan” Johansson. Bild: Svenska handbollförbundet

Här är handbollens nya SM-pokal – hyllar Bengt ”Bengan” Johansson

Handbollen har fått en ny SM-pokal. Den är cylinderformad, hyllar Bengan Johansson och lyfter den klassiska gurkburken.
– Jag ville att det ska finnas en stark koppling både till Bengt Johansson och till handbollen i stort, säger formgivaren Malin Henningsson i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

I maj 2022 gick den legendariske handbollstränaren Bengt ”Bengan” Johansson bort 79 år gammal. Efter hans död meddelades att handbollens nya SM-pokal skulle namnges efter honom.

Nu är den nya pokalen presenterad och redan i år kommer SM-vinnarna på dam- och herrsidan få lyfta den.

I ett pressmeddelande skriver Svenska handbollförbundet att pokalen ”inte bara symboler för seger, utan också för Bengt Johanssons arv och minne”.

Den är formgiven av Malin Henningsson från Halmstad, Bengt Johanssons födelsestad.

– Jag ville att det ska finnas en stark koppling både till Bengt Johansson och till handbollen i stort, säger hon i pressmeddelandet.

ANNONS

Hon beskriver den silvriga pokalen:

– En av de första delarna som föll på plats var cylinderdelen på pokalen som har samma proportioner som en handbollsplan. Benen som håller upp cylindern är sju till antalet, en symbol för de sju spelarna i laget som arbetar tillsammans. Längst ner i botten har vi basen, den stabila halländska stenen som håller ihop laget. Hallandsgnejsen bryts strax norr om Halmstad, det kändes viktigt att ha med ett material som faktiskt kommer från orten som är så starkt förknippad med Bengt.

Kan lyftas redan på torsdagen

På den cylinderformade delen av pokalen finns en speciell gravyr – en bild av Bengan Johanssons klassiska spelkombination gurkburken.

”En av dåtidens signaturrörelser som satte sig i väggarna i folkhemmen under eran med Bengts landslag, Bengan Boys. Gurkburken är en stark påminnelse om Bengts extraordinära bidrag till svensk handboll”, skriver förbundet.

På stenen under cylinders finns Bengan Johanssons signatur.

– Vi är glada och stolta över att Malin, formgivare och konsthantverkare från Halmstad, ville skapa Bengt Johanssons pokal. Hennes fina hantverk förkroppsligar kärnan i vad pokalerna representerar – en hyllning till en legend och en kärleksfull gest till svensk handboll, säger Fredrik Rapp, ordförande i handbollsförbundet.

Den nya pokalen kommer delas ut till SM-vinnarna från och med i vår och redan på torsdagen kan den lyftas på första gången när Sävehof kan avgöra damernas finalserie mot Önnered. På herrsidan möts Sävehof och Ystad och där leder Partille-laget med 1–0 i matcher inför onsdagens möte i Skåne.

ANNONS

LÄS MER:Sävehof nära SM-guldet – Johanna Bundsen hjälte igen

LÄS MER:Så ska Sävehof vinna två matcher till mot Ystad

LÄS MER:Sävehofs Amanda Källström tillbaka efter skadorna

ANNONS