210726, Tokyo 2020 Olympics, day 3 : TOKYO,JAPAN,26.JUL.21 - OLYMPICS, TRIATHLON - Summer Olympic Games 2020, men. Image shows volunteers stoping the swimmer after the false start.Photo: GEPA pictures/ Michael Meindl© Bildbyrån - COP 81 - SWEDEN AND NORWAY ONLY
210726, Tokyo 2020 Olympics, day 3 : TOKYO,JAPAN,26.JUL.21 - OLYMPICS, TRIATHLON - Summer Olympic Games 2020, men. Image shows volunteers stoping the swimmer after the false start.Photo: GEPA pictures/ Michael Meindl© Bildbyrån - COP 81 - SWEDEN AND NORWAY ONLY Bild: MICHAEL MEINDL

GP sammanfattar OS-dagen 26 juli

Vad har hänt i Tokyo under natten och dagen. Vad vill man inte missa i natt och hur har det gått för Sverige? GP sammanfattar händelserna och tävlingarna i de Olympiska spelen.

ANNONS
|

Dagens bild – kaoset i triatlon

Tjuvstart och blockerande båt – när herrarnas triatlon skulle avgöras utspelade sig kaotiska scener redan från start.

56 triatleter stod redo att dyka i för den inledande simsträckan på 1 500 meter, men bara halva startfältet kom iväg när startskottet ljöd. Anledningen: En funktionärsbåt.

Det var vid startbryggan som en svart ribb-båt av oklara omständigheter låg kvar framför halva fältet när skottet för starten ljöd.

Funktionärer i småbåtar och på vattenskoter satte snabbt iväg för att försöka stoppa de tävlande som nu befann sig i vattnet, ovetandes om kaoset på land. Vid drygt 200 meter fick man stopp på täten som i ett något lugnare tempo fick ta sig tillbaka till omstart efter en lite väl ansträngande och ofrivillig extra uppvärmning.

ANNONS

Tio minuter senare ljöd startskottet igen. Denna gång utan dramatik.

Loppet vann norrmannen Kristian Blummenfeldt. 27-åringen som kräktes och var så slut efter målgång att han fördes bort i rullstol, bärgade det första nordiska OS-medaljören i Tokyo.

Dagens utropstecken – 13-åringarna som briljerade i Street skate.

Den nya OS-grenen street-skate avgjordes under måndagsmorgonen och historiska medaljer delades ut till en sensationellt ung prispall.

Både guld- och silvermedaljören är blott 13 år gamla och bronsmedaljören endast tre år äldre.

Dubbelt japanskt på pallen

Guld och silver till hemmanationen Japan när Momiji Nishiya, 13, skejtade hem guldet och 16-åriga Funa Nakayama tog brons. På andraplats kom brasiliens Rayssa Leal också hon endast 13 år ung.

Läs mer här!

Dagens snackis

Den australiske simcoachen Dean Boxalls reaktion när Ariarne Titmus tog guld på 400 meter frisim är redan en klassiker. Under ett OS utan någon publik får det bli upp till tränare och utövare att bjuda tittarna på totalt okontrollerad glädje.

LÄS MER:Följ OS i Tokyo med Göteborgs-Posten

Dagens svensk

Sarah Sjöström tog sig till slut till start i 100 meter fjäril. Något som inte var säkert inför OS då hon krigat mot klockan efter hennes armbågsbrott i vintras.

Sjöström vann sitt försöksheat och hoppet om en första svensk medalj i Tokyo väcktes i de svenska folkhemmen. Frågan är hur många som blev lite besvikna när de sedan väcktes av alarmet kl.03.30 för att följa Sjöström och Hansson i finalen. För något guld, silver eller brons blev det inte. Istället fick Sjöström nöja sig med en sjundeplats medan Hansson slog till med personligt rekord och en femteplats.

ANNONS
En besviken Sarah Sjöström efter sjundeplatsen.
En besviken Sarah Sjöström efter sjundeplatsen. Bild: JOEL MARKLUND

Så hur ligger det till inför kommande distanser för guldfavoriten Sarah Sjöström?

Sjöström har själv pratat om att hon inte orkar göra så många lopp på den nivån som krävs för medalj – och det oroar ju lite inför resten av mästerskapet.

Håll koll på

Damernas artistiska gymnastik, klockan 12.45. Det är lagfinal och kommer troligtvis stå mellan USA och Ryssland. Precis som det gjort de senaste spelen.

Så varför följa detta när det inte är någon svensk med? Enkelt. För att se en av vår tids bästa idrottare – Simone Biles.

Den 24-åriga amerikanskan har varit en superstjärna de senaste tio åren efter att hon slog igenom 2013 när hon som 16-åring vann två VM-guld.

Missa inte Simone Biles och hennes medtävlande när lagtävlingen i gymnastik går av stapeln imorgon.
Missa inte Simone Biles och hennes medtävlande när lagtävlingen i gymnastik går av stapeln imorgon. Bild: MIKE BLAKE

Efter det har Biles ångat på och varit världsledande i överlägsen stil. Nu har hon 25 VM-medaljer och fått ge namn åt två övningar. Senast i Rio tog hon fyra av fem möjliga guld och i Tokyo jagar hon powerpaketet som ingen gymnast tidigare lyckats med: Ta OS-guld i varje gren (hopp, barr, bom och fristående, samt lagtävlingen).

Har Biles och hennes lagkamrater en dag då allt stämmer är USA svårslagna. Något som i kvalet inte var fallet, då hade alla fyra i USA:s lag en dålig dag på jobbet och kvalade till final som två, bakom deras största utmanare Ryssland.

ANNONS

Så skjut lite på lunchen eller använd gymnastiken som en ursäkt att gömma dig undan regnet och följ på Gymnastiken kl.12.00

Här är GP i natt

Natten är ganska lugn sett med svenska ögon. Det är mer in på morgonkvisten som klockorna bör ställas.

När Mountainbikens regerande mästare, svenska Jenny Rissveds kör för att försvara sitt OS-guld under morgonen svensk tid. Loppet startar 08.00.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS