VM-hotell i Qatar tar inte emot homosexuella gäster

Flera VM-hotell i Qatar kommer inte att ta emot homosexuella, det rapporterar SVT Sport.
– Det är ju naturligtvis helt oacceptabelt, säger Svenska fotbollförbundets Håkan Sjöstrand till kanalen.

ANNONS
|

Fotbolls-VM i Qatar är inte ens ett år bort, i november kommer det hårt kritiserade mästerskapet att inledas. Därmed har många fotbollsfans kanske börjat kolla på biljetter till landet och hotellplatser, men inte alla är välkomna överallt.

Sedan tidigare är det känt att det är förbjudet att vara homosexuell i Qatar och nu rapporterar SVT Sport att flera hotell inte tillåter homosexuella gäster. Samtidigt som var fjärde hotell rekommenderar att homosexuella gäster inte visar sin sexuella läggning.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet, chockas inte av rapporten. Däremot upprörs han.

– Det är ju naturligtvis helt oacceptabelt det jag får ta del utav. Det här visar ju än en gång att det är fel att lägga ett mästerskap i ett land som inte respekterar grundläggande rättigheter som att man ska få älska och tycka om vem man vill, säger han till kanalen.

ANNONS
Håkan Sjöstrand, SvFF:s generalsekreterare.
Håkan Sjöstrand, SvFF:s generalsekreterare. Bild: LUDVIG THUNMAN

Många röster som krävt bojkott av fotbolls-VM i Qatar har höjts under Sveriges kval. Håkan Sjöstrand och SvFF, däremot, har förespråkat dialog i stället för bojkott.

– Vi har ju jobbat med de här frågorna under många många år nu, och tyvärr är ju faktiskt inte resultat i sig förvånande. Men det bevisar ju att det finns väldigt mycket kvar att göra. Och de förväntningarna tycker jag är rimliga att ställa, att man nu gör något åt detta.

Ska ha möte med Fifa

Till kanalen berättar Sjöstrand att han, tillsammans med en Uefa-delegation, har ett inbokat möte med Fifa och organisationskommitén. Väl där lovar han att pressa på kring hotell-uppgifterna.

– Det finns ju tyvärr lagar i landet som säger att man inte får vara homosexuell, och det är helt oacceptabelt. Men man har ju gått ut och sagt att alla ska känna sig välkomna, och det här visar ju att alla inte kan känna sig välkomna, säger han.

LÄS MER:23,5 miljoner ansökningar om VM-biljetter

LÄS MER:Svensk kritik mot Fifa-basen: Heligt förbannad

LÄS MER:Norska fotbollsbasen prisad för VM-kritiken

ANNONS