VM-finalen spelas på Lusail-stadion i Qatar (modell ovan) den 18 december. Det är den match som flest ansökt om VM-biljetter till. Arkivbild.
VM-finalen spelas på Lusail-stadion i Qatar (modell ovan) den 18 december. Det är den match som flest ansökt om VM-biljetter till. Arkivbild. Bild: Darko Bandic/AP/TT

23,5 miljoner ansökningar om VM-biljetter

23,5 miljoner ansökningar om biljetter till fotbolls-VM i Qatar gjordes i den senaste ansökningsomgången, meddelar Internationella fotbollsförbundet Fifa.

ANNONS

För fyra veckor sedan hölls VM-slutspelslottningen i huvudstaden Doha och den 5 april öppnade Internationella fotbollsförbundet Fifa sin andra ansökningsomgång av biljetter. Den omgången avslutades under torsdagen och har nu summerats.

Fifa meddelar att förbundet mottagit 23,5 miljoner intresseanmälningar av biljetter. Ansökningstrycket var högre nu än i det första fönstret 19 februari–29 mars. Det är inte så konstigt eftersom fler lag nu är klara för VM och fler supportar vet om de vill åka till Qatar eller inte.

Störst intresse är det inte oväntat för VM-finalen den 18 december. Hetaste gruppspelsmatcherna hittills är Argentina–Mexiko, Argentina–Saudiarabien, England--USA och Polen–Argentina.

Nu blir det en spänd väntan för de som ansökt om biljetter. Omkring 2 miljoner VM-biljetter är tillgängliga för allmänheten och ska slumpas ut. 1,2 miljoner biljetter tilldelas sponsorer och andra som hjälpt till i VM-arbetet.

ANNONS

"De som ansökt om biljetter blir meddelade om utgången av deras ansökan tidigast den 31 maj", skriver Fifa på sin webbplats.

Efter att biljetterna fått ägare öppnar Fifa en andrahandsmarknad med först till kvarn-princip.

VM spelas i november–december. 32 nationer deltar och 64 matcher spelas på åtta arenor i emiratet på den arabiska halvön.

VM i Qatar har omgärdats av nyhetsrapportering kring gästarbetarnas situation i landet. I februari förra året skrev The Guardian att 6 500 människor dött i byggnadsarbetet av arenorna.

Sverige missar VM efter förlust borta mot Polen i playoffinalen i Chorzow i slutet av mars.

ANNONS