Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MATHIAS BERGELD
Bild: MATHIAS BERGELD

Tungt skadebesked för Elin Rubensson

Elin Rubensson missar EM-kvalmatchen mot Ungern.
Göteborg FC:s stjärnmittfältare ådrog sig nämligen en hjärnskakning under allsvenska mötet mot Vittsjö. En hjärnskakning hon spelade med i 27 minuter.

Elin Rubensson blev under söndagens allsvenska möte med Vittsjö liggandes på planen efter att hon fått en smäll mot bakhuvudet.

Mittfältaren tvingades till slut bryta och efter matchen var det ovisst hur illa smällen hade tagit. Under måndagen kom dock beskedet att hon hade drabbats av en hjärnskakning, trots detta spelade hon alltså i dryga halvtimmen efter smällen innan hon klev av.

– Hon hade till en början inga symtom men sedan märkte hon själv att hon inte var helt med och signalerade det till bänken. Då byttes hon ut, säger lagläkare Matilda Lundblad.

Hon fortsätter:

– Det viktiga är att man inte får en ny smäll mot huvudet efter att ha fått en hjärnskakning.

Hur lång tid det tar innan Elin Rubensson kan spela igen är långt från säkert. Lundblad berättar att det är svårt att ge några prognoser när det kommer till hjärnskakningar men att det troligtvis handlar om "några veckor".

– Hon vilar nu helt från träning tills hon är symtomfri då vi kommer att köra hjärntrappan som är ett stegrande träningsprogram för att spelarna ska komma tillbaka till träning och spela utan att ta några medicinska risker.

Missar EM-kvalet

Beskedet innebär att Rubensson, som var uttagen i landslagets senaste EM-kvaltrupp, missar fredagens EM-kvalmöte med Ungern på, det skriver Svenska fotbollförbundet på sin hemsida.

Dessutom är det osäkert om hon är tillbaka till tisdagens dito mot Slovakien.

– Kopparberg/Göteborgs medicinska team har under dagen följt upp sin undersökning från gårdagens match och konstaterat att Elin har en hjärnskakning. Därmed kommer hon inte ansluta till oss i Ungern. Vi följer hennes utveckling på distans tillsammans med Göteborgs medicinska team, säger landslagsläkaren Houman Ebrahimi till förbundets hemsida.

Haft kristallsjukan

Det är inte första gången den här säsongen som GFC-stjärnan missar matcher på grund av huvudskada. För GP berättade hon i augusti om hur hon drabbats av kristallsjukan, något som gjorde att hon missade två matcher:

LÄS MER: Rubensson berättar om tuffa tiden

– Jag vaknade på morgonen, skulle göra frukost och skulle böja mig ned och ta upp något ur lådan. Då snurrade hela världen till. Jag tänkte bara att ”det är morgon, tidigt och något som kan hända”. Sedan blev det bara värre och värre.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.