"Hela världen snurrade – sedan blev det bara värre"

Göteborg FC:s VM-spelare Elin Rubensson har missat två raka seriematcher på grund av kristallsjuka. Till lördagens derby mot Kungsbacka är hon tillbaka – och berättar för första gången om den tuffa tiden.
– Hela världen snurrade – sedan blev det bara värre, säger hon.

ANNONS
|

Elin Rubensson var en av fyra GFC-spelare som var del av sommarens VM-framgång i Frankrike, ett brons som på sätt och vis har förändrat tillvaron för landslagsspelarna.

– Det blev en uppgång för damfotbollen, för mig personligen, men även generellt. Man insåg verkligen hur stort det har blivit ute i världen och hur mycket vi påverkar, säger Elin Rubensson.

Hon utvecklar:

– Intresset har blivit mycket större efter VM. Det är något jag också har känt av.

På vilket sätt?

– Det är många fler som kommer fram. Man blir igenkänd. Det är folk som skriver till en och fler som kommer och tittar på matcherna – och som längtar till nästa match.

ANNONS

För Elin Rubensson personligen har en annan, mindre trevlig händelse, påverkat tiden efter VM.

LÄS MER:GFC-stjärnan drabbad av kristallsjuka

"Hela världen snurrade till"

Dagen innan matchen mot Piteå insjuknade hon i kristallsjukan – och har fram till i måndags stått utanför den gemensamma träningen.

För första gången berättar hon nu om vad som hände – och hur hon upplevde det.

– Jag vaknade på morgonen, skulle göra frukost och skulle böja mig ned och ta upp något ur lådan. Då snurrade hela världen till. Jag tänkte bara att ”det är morgon, tidigt och något som kan hända”. Sedan blev det bara värre och värre.

Bild: Robin Aron

Elin Rubensson testade olika sätt att bli kvitt känslan.

– Det kvittade vad jag gjorde. Det var som att vara i en centrifug. Hjärnan bara levde sitt eget liv medan jag satt still.

Hennes man Filip var iväg på fjällvandring, men Elin var inte ensam hemma när det hände.

– Som tur var var min pappa uppe hela den veckan. Jag visste inte vad det var först.

Vad gjorde du?

– Först pratade jag med pappa. ”Det är något som känns jättekonstigt. Jag är jätteyr.” Till slut ringde jag till vår läkare.

Läkaren Matilda Lundblad gav Elin Rubensson råd.

"Fick hålla mig i väggen"

– Hon sade ”gör de här testerna som man brukar göra för att kolla om det är kristallsjukan”. Det var helt uppenbart att det var det.

ANNONS

Metoden är lite "speciell".

– Man ska slänga sig på vissa sätt. För att de ska ramla rätt ska man framkalla yrseln, då blir det bättre. Det låter kanske löjligt. Varje gång jag framkallade den blev jag så illamående. Det är som att åka karusell. Jag blir åksjuk i vanliga fall.

Hemma kunde hon inte gå upprätt.

– Jag fick hålla mig i väggen. De första dagarna som var värst. Sedan blev det bättre. Jag kunde fortfarande framkalla det i vissa lägen, men leva normalt.

För landslagsmittfältaren var det första gången med kristallsjuka.

– Det var ingen tanke på att träna fotboll. Jag hoppas verkligen att jag slipper det igen.

Vad säger du om den tid som varit?

– Hemsk. Jag sade det, det är den värsta sjuka jag har haft. Just det här att hjärnan bara slutade. Det var de här kristallerna som styrde allt. Det kvittade vad jag gjorde. De som händer är att kristallerna skickar signaler till hjärnan att du är i rörelse fast du inte är det.

Medicinen har varit mycket vila.

– Jag har varit hemma och vilat jättemycket. Det har blivit bättre för varje dag. Sedan i måndags har jag kunnat träna och har inte haft några symptom sedan dess.

ANNONS
Bild: Robin Aron

I lördagens allsvenska Göteborgsderby mot Kungsbacka är hon tillbaka i laget – på sin plats till höger på mittfältet.

– Jag har tränat fullt denna vecka. Det ska bli kul att möta dem. Jag var inte med i premiären. Vi kommer från liten svacka, vill upp på hästen igen.

Säsongsmålet är intakt.

– Vi har gjort en bra säsong hittills. Det gäller att prestera 100 procent. Vi siktar på guldet. Halva säsongen är kvar. Vi måste ta en match i taget. Speciellt i höst, med Champions League och cupen, dessutom.

Viktigast av allt: Elin Rubensson är kvitt kristallsjukan och frisk nog att spela fotboll igen.

ANNONS